Americana

Americana is een verzamelnaam voor een muziekstijl waar een grote verscheidenheid aan artiesten bij in valt te delen. Over het algemeen wordt hier muziek mee getypeerd die is afgeleid van authentieke country, folk en blues, in een modern jasje. Stijlen die hierbij zijn in te delen, zijn onder andere alternatieve country, rootsmuziek en indiepop beïnvloed door country en/of folk. Alternatieve country typeert country die teruggrijpt naar de elementaire sfeer van de grondleggers van countrymuziek, zoals Hank Williams. De term rootsmuziek omschrijft een iets bredere stijl, naast country namelijk ook blues en folk. Een goed voorbeeld zijn de bands en artiesten die op TakeRoot zijn te zien, het jaarlijkse festival in Groningen waar ons magazine mediapartner van is.
In deze rubriek verzamelen we alle bijdragen die in AmericA magazine zijn gepubliceerd over Amerikaanse muziek, maar ook daaraan gerelateerde films en literatuur.

De bijdragen komen onder meer van Jan Donkers, Tom Kleijn, Robert de Koning, Peter van Riel en Kees Schepel.

Bekijk de artikelen:


TakeRoot 2018 komt er weer aan:
3 november
Oosterpoort Groningen

Lees hier meer de bucketlist van Jan Donkers.

of kijk op www.takeroot.nl


Interview Band of Heathens


Interviews TakeRoot 2017

Jim Lauderdale
Jim Lauderdale is al dertig jaar een stille kracht in de wereld van roots, country, bluegrass en soul. Hoewel, stil? Lauderdale schreef songs voor onder vele anderen Elvis Costello, Ralph Stanley, Dixie Chicks, Solomon Burke, Lucinda Williams, Buddy Miller, en speelde niet zelden mee op hun platen. Ondertussen maakte de singer en songwriter uit North Carolina ook bijna jaarlijks een plaat onder zijn eigen naam. Voor zijn meest recente album reisde Jim af naar Engeland waar hij ‘London Southern’ opnam met de vaste band van Nick Lowe. Al deze namen geven een goede indicatie van het soort songs dat Lauderdale aflevert: fijne composities die als vanzelfsprekend klinken, maar dat niet zijn. Jim Lauderdale vloog speciaal voor een solo-optreden op TakeRoot over uit de Verenigde Staten, met zijn gitaar, doorleefde stem en een kistje vol muzikale parels.

Bekijk het interview met Jim Lauderdale op TakeRoot 2017.

Tift Merritt
“Soms voelt mijn leven aan als een countrysong, maar dan wel een hele goeie”, zegt Tift Merritt. Ze trouwde, scheidde en kreeg op relatief late leeftijd met haar nieuwe vriend een kind. Tift werd geboren in Texas, woonde in North Carolina, Californië, Parijs, New York City en vele andere plaatsen. Overal waar ze woonde zoog ze de couleur locale op en verwerkte al die impressies tot een indrukwekkend oeuvre. Ze wordt vergeleken met Joni Mitchell, Leonard Cohen en Emmylou Harris en mag vakbroeders als Ryan Adams en Elvis Costello tot haar fans rekenen. Na een sabbatical van ruim een jaar, waarin ze niet optrad en uitsluitend schaafde aan nieuw repertoire, verscheen dit jaar ‘Stitch of the World’. Een dijk van een plaat.

Bekijk het interview met Tift Merrit op TakeRoot 2017.

Margo Price
Het leven heeft Margo Price niet altijd toegelachen. Beluister haar album ‘Midwest Farmer’s Daughter’ en je hoort songs over het verlies van de familieboerderij, de dood van haar baby, de verkeerde mannen in haar leven en niet in de laatste plaats de fles. De in Illinois geboren Margo Price belandde na omzwervingen in Nashville, waar ze haar band formeerde die uitblinkt in een groovy country feel. Haar stem heeft die verleidelijke mix van kwetsbaarheid en veerkracht die ooit het domein was van Loretta en Dolly. Haar ontmoeting met Jack White deed de rest. Deze maand verscheen haar nieuwe plaat op White’s label Third Man Records. “Een enorme zeggingskracht”, hoorde de Volkskrant eerder dit jaar in Paradiso en gaf vier **** sterren.

Bekijk het interview met Margot Price op TakeRoot 2017.