Americana

Americana is een verzamelnaam voor een muziekstijl waar een grote verscheidenheid aan artiesten bij in valt te delen. Over het algemeen wordt hier muziek mee getypeerd die is afgeleid van authentieke country, folk en blues, in een modern jasje. Stijlen die hierbij zijn in te delen, zijn onder andere alternatieve country, rootsmuziek en indiepop beïnvloed door country en/of folk. Alternatieve country typeert country die teruggrijpt naar de elementaire sfeer van de grondleggers van countrymuziek, zoals Hank Williams. De term rootsmuziek omschrijft een iets bredere stijl, naast country namelijk ook blues en folk. Een goed voorbeeld zijn de bands en artiesten die op TakeRoot zijn te zien, het jaarlijkse festival in Groningen waar ons magazine mediapartner van is.
In deze rubriek verzamelen we alle bijdragen die in AmericA magazine zijn gepubliceerd over Amerikaanse muziek, maar ook daaraan gerelateerde films en literatuur.

De bijdragen komen onder meer van Jan Donkers, Tom Kleijn, Robert de Koning, Peter van Riel en Kees Schepel.

TakeRoot 2019
Tekst – Kees Schepel
Foto’s – Knelis en Peter van Riel

De aflevering van 2019 mag de boeken ingaan als een van de meest geslaagde Take Roots van de afgelopen jaren. Het was mooier geweest als Brandi Carlile wel gekomen. En oké, niet iedereen was even tevreden over het optreden van de inderhaast naar Groningen gelokte vervanger als headliner, de Drive-By Truckers. Het afzeggen door Carlile was een streep door het thema ‘jonge vrouwen in de Americana’. Met Senora May, Erin Mae, Lilly Hiatt, Caroline Spence, Lera Lynn, Molly Tuttle en de Joseph zusjes, en de zangeressen van The Rails en The Delines (de overgetelijke Amy Boone) waren de dames toch nog rijkelijk vertegenwoordigd, maar Brandi Carlile had een vet uitroepteken kunnen zetten. Nu viel er te gemakkelijk een ander thema te ontdekken, langs de lijn Long Ryders, Son Volt en Drive-By Truckers. ‘Oudere mannen met gitaren’ zien we natuurlijk wel vaker voorbij komen.
Lees verder…

Bekijk de andere artikelen: