Canada’s lekkerste: Poutine

Het is niet het meest smakelijk ogende plaatje op de menukaart, maar poutine is onmiskenbaar het nationale gerecht van Canada. Voor liefhebbers van patat, kaas, jus en cholesterol bestaat er niets anders, en in gastronomische restaurants duikt het Canadese patatje oorlog te pas en te onpas op. En nu ook culinaire toeristen steeds vaker een plastic vorkje komen prikken, is poutine niet meer weg te denken uit de Canadese schijf van vijf.

Die eerste hap vergeet je nooit. De in krachtige jus verdronken knapperige patat wedijvert in je mond met rap smeltende slierten kaas, die tussen je kiezen nog piepen van versheid. Miljoenen mensen gingen je voor, en ineens weet je waarom. Poutine is een guilty pleasure van formaat, die zich makkelijk kan meten met een donut, hotdog of peanutbutter-chocolate milkshake.

Poutine heeft inmiddels een rotsvaste plek in de Canadese samenleving. Zo hebben grote fastfoodketens als McDonald’s en Burger King hun eigen versies op het menu staan. Toch zijn de Frans-Canadezen niet allemaal blij met de opmars van dit volksgerecht. Zij staan nu eenmaal liever bekend als gastronomisch verfijnd en troeperige frieten passen niet in dat idyllische plaatje.

Poutine staat zijn mannetje tussen de esdoorn en de Mounties. Het is een nationaal symbool geworden, een eerlijk, echt gerecht dat door de bevolking ongekend populair werd. Van de uitgestrekte vlaktes van de Yukon tot de drukke straten van Toronto; poutine is niet meer weg te denken in Canada. Want wie poutine proeft, proeft Canada.