Duizend jaar Vikingen

Dat de Vikingen in Noord-Amerika waren, was al bekend, maar een precies jaartal ontbrak nog. Tot nu. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen en andere onderzoekers hebben aangetoond dat de Noord-Europeanen precies duizend jaar geleden, in het jaar 1021, in het huidige Canada waren. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Vikingen

Een archeologische vindplaats in L’Anse Aux Meadows, in Newfoundland, herinnert nog aan de aanwezigheid van de Vikingen. Door die archeologische vondst wisten de onderzoekers dat de Vikingen er waren geweest. De jaartallen van de Vikingen in Noord-Amerika waren voornamelijk gebaseerd op IJslandse volksverhalen, sagen, die eeuwen later werden opgetekend en soms ook tegenstrijdigheden bevatten.

Vikingen

De onderzoekers wisten het precieze jaar te bepalen waarin de Vikingen in Noord-Amerika waren door stukken hout bij L’Anse aux Meadows te analyseren. Het gaat om hout met duidelijke sporen van het kappen en snijden met bladen van ijzer, een materiaal dat de inheemse bevolking niet gebruikte.

Vikingen

Ook werden de jaarringen in het hout geteld en werd de radioactiviteit gemeten. Bekend was al dat er in 775 en 993 zonnestormen waren, waardoor veel meer koolstof-14 (c-14) in de atmosfeer radioactief was.

In het hout werd de piek aan radioactiviteit uit 993 gemeten. Onduidelijk blijft hoeveel expedities van de Vikingen er naar het Amerikaanse continent zijn geweest en hoe lang ze er bleven, benadrukken de onderzoekers. Hun aanwezigheid heeft in elk geval niet lang geduurd.

Bron: NOS.nl
Foto’s: Shutterstock