Fremont, Seattle’s bijzondere wijk

Ieder jaar, rond de zonnewende, verzamelen zich tienduizenden mensen in een buurt van Seattle. Ze komen hier voor een bijzonder spektakel in een al even bijzondere wijk: The Fremont Solstice Parade. In de schaduw van Lenin, een raket en een reusachtige trol trekt een bonte verzameling kunstenaars, voorafgegaan door een kleurrijk gezelschap fietsers, door de straten van het zelfverklaarde ‘Center of the Universe’.

Foto: journeylism.nl en bikingbis.com

De Fremont Solstice Parade is hét voorbeeld van het motto van Fremont: ‘De Libertas Quirkas’ oftewel ‘Freedom to be peculiar’. Wie wil meelopen, of fietsen, moet zich aan vier regels houden waarvan ‘No functional weapens’ er eentje is. De optocht heeft Mardi Gras-achtige trekjes en sinds ergens in de jaren 90 een streaker voor de tocht uit reed, is het hek van de dam. en rijden er ’s zomers zo’n 1500, gebodypainte, naaktfietsers mee.

Een andere, even kleurrijke traditie in Fremont is ‘streetart’. Als kometen zijn ruim 60 kunstwerken overal in de wijk neergeslagen. Een trol, een raket, een vijf meter hoge bronzen Lenin, Saturnus, dinosaurusstruiken en het constant van kleding wisselende ‘Waiting for the Interurban’. Ieder kunstwerk heeft hier een eigen verhaal en niet zelden heeft dat een open einde.

Zo staat het grootste, en misschien wel enige, Lenin beeld in de VS al sinds Vladimir Ilyich Ulyanov in 1995 voet aan de grond zette te koop. Voor $250,000 koop je 8000 kilo brons waaruit in 1988 in Slowakije Lenin werd geboren. Niemand in Seattle kan zich voorstellen dat dit controversiële beeld, af en toe verft iemand de vingers bloedrood, ooit van haar sokkel zal worden getrokken. Maar business is business en bij de juiste brons prijs zal ook dit symbool van het communisme smelten in het kapitalistische vagevuur.