Gelezen: Willy Vlautin ‘Laat me niet vallen’ (‘Don’t Skip out on me’)

Tekst: Peter van Riel

Willy Vlautin is bij een trouwe groep lezers geen onbekende. Zijn roman ‘Lean on Pete’ uit 2010 werd onlangs verfilmd en zal dit jaar in de Nederlandse bioscoop te zien zijn. Het is niet de eerste keer dat deze chroniqueur van het gewone Amerikaanse leven een van zijn boeken verfilmd ziet. Als schrijver is Willy Vlautin misschien minder bekend dan als popartiest. Hij verwierf in de jaren negentig enige faam als zanger en tekstschrijver van de band Richmond Fontaine uit Portland, Oregon. In Nederland was hij geregeld te horen op Americana-festivals, maar ook in kleine kroegen. Nog niet eens zo lang geleden bij TakeRoot in Groningen.

Begin 2000 begon deze singer songwriter romans te publiceren. In 2006 verscheen zijn debuut ‘The motel life’ dat in 2012 werd verfilmd door Alan en Gabe Polsky, met in de hoofdrollen Emile Hirsch, Stephen Dorff en Dakota Fanning. Hierna volgden ‘Northline’, ‘Lean on Pete’ (2010) en ‘The Free’. Bij ‘Northline’ werd een cd meegeleverd met instrumentale muziek van Vlautin en voormalig Richmond Fontaine-bandlid Paul Brainard. Begin 2016 kwam het album ‘You Can’t Go Back If There’s Nothing To Go Back To’ uit, waarbij meteen werd aangekondigd dat dit het laatste album zou zijn. Vlautin zou zich voortaan geheel concentreren op zijn andere creatieve bezigheid: schrijven.

Zijn jongste roman ‘Laat me niet vallen’ speelt zich af in in het desolate Nevada en het gewelddadige Mexico. Horace Hopper is een gevoelige jongen die op de Little Reese Ranch woont, kilometers van de bewoonde ­wereld. Als tiener werd hij in huis genomen door Mr en Mrs Reese, die nu in de zeventig zijn. De gezondheid van Mr Reese gaat steeds verder achteruit en zijn wens is dat Horace de ranch overneemt. Maar Horace verlangt ernaar professioneel bokser te worden en weet dat hij de ranch moet verlaten om zijn droom waar te maken. We volgen Horace op een avontuurlijke reis door de ruige bergen van Nevada tot in de brute wereld van het Mexicaanse bokscircuit. Daar doet zijn naïviteit hem in moeilijkheden belanden – hij trekt louche figuren aan die gretig misbruik maken van zijn verlangens. Gaandeweg moet Horace leren zijn gevechten met moed en kracht te doorstaan – en niet alleen in de boksring. Een echte Vlautin waarin de auteur blijft observeren en de lezer daarvan getuige maakt. Vlautin schrijft zoals hij zingt: waarnemend, beschouwend, niet veroordelend en altijd beeldend.

Laat me niet vallen
Willy Vlautin
Vertaling Dirk-Jan Arensmand
Meulenhoff  € 19,99
ISBN 978-90-290-9218-0