Geluisterd: Leif Vollebekk, New Ways

Geluisterd: Leif Vollebekk, New Ways
Tekst : Kees Schepel

Ik heb het over Leif Vollebekk, en zijn nieuwe album, New Ways. Ik heb het nu een keer of vijftien geluisterd, en het is nog steeds iedere keer kippenvel. De vorige, Twin Solitude, was al pijnlijk goed, en wat mij betreft een van de albums van 2017. Maar New Ways neemt al het moois van de voorganger en tilt het naar een zo mogelijk nog hoger plan. Vanaf de eerste tonen is het open, vertrouwd en tegelijk volstrekt uniek en nieuw.

Zijn eerste twee albums, Inland en North Americana, waren al erg mooi. Breekbaar, op den duur een beetje erg naar binnen gekeerde vanuit de gitaar opgebouwde folk. Op Twin Solitude was het vooral de piano en trok de muziek steeds meer naar een zeker ritme, oude soul zelfs heel af en toe. Toch bleef het geheel ook daar nog wat naar binnen gekeerd en hermetisch.

Op New Ways is het net of de mooiste bloemen in een half uurtje tijd volledig open gaan. Piano meestal, ondersteund door erg subtiele drums. Ook zonder naar de tot nu toe verschenen video’s te kijken kun je voelen dat het in feite dansmuziek is, maar dan van een subtiliteit die je slechts heel zelden vindt.

Ik besef me, dit is een erg zoet stukje. Het glazuur springt van de tanden. Maar ik kan niet anders. Pre-order, bestel kaartjes voor zijn concerten hier te lande, begin november. Volg die gozer, laat hem weten hoe mooi dit is…

Website: www.leifvollebekk.com
Tourdata: Tourdata Leif Vollebekk.
Video’s:
https://youtu.be/T3-G6BdxCE0
https://youtu.be/hsX0eufFi-E