Gezien: BLAZE, de film

Tekst: Kees Schepel

Ethan Hawke komt met een mooie film over Blaze Foley, de poète maudit van de outlaw country.

Mythevorming rond te vroeg overleden kunstenmakers is normaal en van alle tijden. De gedachte dat er nog zoveel moois had kunnen volgen, als niet… Dit is niet anders bij Blaze Foley, the duct tape Messiah. Zijn song If I Could Only Fly werd opgenomen door Willie Nelson en Merle Haggard, zijn vriend Townes van Zandt schreef Blaze’s Blues over hem, Lucinda Williams Drunken Angel. Maar toen hij in 1989 op 39-jarige leeftijd werd doodgeschoten toen hij opkwam voor een vriend waren er eigenlijk geen echte opnames van hem. Pas na zijn dood is er hier en daar wat verschenen. Het is daarom mooi dat er nu een speelfilm over hem is, geregisseerd door Ethan Hawke.


Ryan Adams

Ethan Hawke is een acteur die wat muziek betreft het hart op de goede plek heeft zitten. Hij regisseerde al de film Chelsea Walls, waarvoor Wilco’s Jeff Tweedy de soundtrack verzorgde. Hawke zelf legde als acteur in een mooie scene in de film Boyhood aan zijn filmzoon uit hoe geniaal de song Hate it Here van Wilco in elkaar zit. Op internet circuleren foto’s van een joggende Ethan Hawke in een shirt met daarop de Cardinal Rose van Ryan Adams’ roemruchte band uit het vorig decennium. En wat te denken van de film Juliet Naked, naar het boek met dezelfde titel van Nick Hornby. Hawke speelt de hoofdrol, volgens fans van Ryan Adams duidelijk gemodelleerd naar Ryan Adams, of meer bepaald een figuur zoals Adams zou kunnen worden. En Ryan Adams schreef voor de soundtrack de song 20th Call of the Day, die werd opgenomen door… Ethan Hawke.

Kris Kristofferson
Voor Blaze heeft Hawke voor een aantal rollen een beroep gedaan op muzikanten. Ben Dickey speelt de hoofdrol, meester gitarist Charlie Sexton is Townes van Zandt, Kris Kristofferson heeft een  rolletje als Foley’s vader, Alynda Lee Segarra van Hurray for the Riff Raff speelt Foley’s zuster. Hawke is niet van de hokjes; ook zelf is hij van de cross-over. Hij redeneerde dat muzikanten ook gewend zijn ‘on stage’ een rol te spelen, en dat dat in een film geen probleem moet zijn. Gezegd moet worden dat Dickey zonder probleem de film draagt; gezegd mag vooral worden dat Charlie Sexton Townes van Zandt ‘is’, zodanig dat je gaat verlangen naar een film over Townes met Sexton in de hoofdrol. Terzijde dan ook maar even dit: Alia Shawkat, die de rol speelt van Foley’s muze Sybil Rosen, zie ik zo Janis Ian vertolken.

Townes van Zandt

De film is in prettige, herfstachtige tinten opgenomen en vertelt in twee uur over leven en werk van Blaze. Niet in lineaire vorm, maar in drie voortdurend wisselende onderdelen. De periode waarin hij met Sybil Rosen in een boomhut woont, paradijselijk gelukkig, maar uiteindelijk tot de conclusie komt dat hij zielsveel van haar houdt, maar dat er krachten zijn die nog sterker aan hem trekken (de muziek). Dan zijn ‘carrière’ in die muziek, zijn drankzucht, zijn vaak rampzalige optredens, uiteindelijk culminerend in zijn laatste optreden en zijn ontijdige einde. En dan zijn ‘nalatenschap’, vorm gegeven in een radio interview met Townes en vriend ‘Zee’. De interviewer, op de rug gezien, is Ethan Hawke… Townes vertelt een mooi verhaal, maar wij als kijker hebben net als ‘Zee’ (die dan ook boos wegloopt) door dat Townes zijn eigen rol een stukje mooier maakt dan die was… Ach ja, Townes… ik zei het al, die moet ook een film, met Charlie Sexton in de hoofdrol.

Bekijk hieronder de trailer: