Gezien: Courtney Marie Andrews/Laura Gibson

Courtney Marie Andrews

Waar/wanneer: Doornroosje, Nijmegen 9 september 2017

Tekst: Kees Schepel – Beeld: Peter van Riel

Courtney Marie Andrews heeft een geweldige stem. Laat ik daar eens mee beginnen. Je denkt aan Linda, Emmylou, Joni Mitchell. Dat ze zo’n mooie stem heeft, bracht al menig artiest ertoe haar op plaat of tournee mee te vragen. Zo mochten we haar al bewonderen in onder andere Doornroosje in de backing band van Damien Jurado, en trok ze als zangeres en gitariste in Milows band de wereld rond. Al dat in dienst van anderen optreden kon niet verhinderen dat ze wist wat ze uiteindelijk wilde: haar eigen songs schrijven en opnemen en daarmee op het podium staan. Van Linda, Emmylou en Joni verkiest zij dan ook de laatste als referentiepunt; ze is meer dan alleen die stem.
Zij heeft inmiddels al zes albums uitgebracht, maar pas met haar meest recente, Honest Life, lijkt zij zich te hebben losgebroken en kan zij volle kracht vooruit.
In het gesprek vooraf vertelde zij dat Seattle op het moment nog steeds ‘home’ is maar dat zij voornemens is te verhuizen naar Los Angeles. Enerzijds omdat LA toch ‘the place to be’ blijft, maar vooral vanwege de bruisende scene met spannende jonge bands. Niet onbelangrijk is ook het gegeven dat zij daar dichter bij haar familie, in Phoenix, Arizona, zit.
Haar album Honest Life, in 2016 in de VS uitgekomen, eerder dit jaar pas hier in Europa, bracht haar de doorbraak die haar toekomt. Het is inmiddels al haar zesde album; tot haar grote vreugde is haar voorgaande album, On My Page, zojuist heruitgebracht (ook op vinyl).
Ze is nu aan het oogsten; met band op tour op Europa, met onder andere de geweldige gitarist Dillon Warnek, en terug in de VS naar de Country Music Awards en een heuse billboard in Nashville! Vanaf het podium in Nijmegen vertelde zij dat zij en haar band letterlijk drie dagen na thuiskomst zouden gaan beginnen aan de opnames voor de volgende plaat. Een aantal van de nieuwe nummers zijn al ‘on the road’ getest en goedbevonden.

Het optreden in Doornroosje op 8 september 2017 was overtuigend. Haar krachtige maar tegelijk intieme stem overtuigt van begin tot einde, haar songs zijn sterk en ze staat zelfverzekerd op het podium. Het is muziek van nu, haar stem is van nu, maar sterk geworteld in traditie, en met een onmiskenbare 70’s vibe.

Laura Gibson

Voorafgaand aan Courtney Marie Andrews was daar nog Laura Gibson. Zij was aanvankelijk elders in de stad geboekt, maar had zelf gevraagd of ze gekoppeld konden worden. In tegenstelling tot Andrews zonder band; jonge vrouw met gitaar. Maar net als Andrews begiftigd met een soepel stemgeluid. Met haar vorige album La Grande toerde ze met Calexico, en stond zij op het Take Root festival in Groningen. In het gesprek dat wij toen met haar hadden had ze het over de drang om steeds verder naar het westen te gaan. Destijds gevestigd in Portland, Oregon, en dus niet veel verder naar het westen kunnend, had zij het erover dat ze wellicht naar New York wilde verkassen. Wat later deed zij dat inderdaad, maar om niet-muzikale redenen. Zij trok naar New York om een Master of Arts in Creative Writing te halen. Getriggerd door heimwee en onheil schreef zij de songs voor Empire Builder, haar meest recente album.
Kiezen kan en wil zij niet, tussen de muziek en het schrijven. Zij wil in de toekomst zeker het boek schrijven dat zij in haar hoofd heeft, maar zal de muziek voorlopig zeker niet loslaten…