Groundhog Day: Punxsutawney Phil heeft gesproken

Punxsutawney Phil, de bosmarmot in Pennsylvania, heeft nog 6 weken winter voorspelt. Gisteren was het Groundhog Day, zeg maar ‘Bosmarmotten Dag’. Op deze dag komen mensen bij elkaar om de bosmarmot uit zijn hol te zien komen. Het beestje voorspelt volgens de oeroude overlevering of de winter nog lang gaat duren, of dat de lente in aantocht is.

Groundhog Day

De traditie die altijd gehouden wordt op 2 februari Maria Lichtmis (veertig dagen na Kerstmis), is met name populair in de staat Pennsylvania. Dat komt omdat Groundhog Day eeuwen geleden door Duitse emigranten werd meegenomen naar Amerika. In Pennsylvania wonen veel Amerikanen van Duitse oorsprong, die een aantal van hun gewoontes en tradities gewoon bleven voortzetten. Ook Groundhog Day bleef bestaan, waarbij wel de Europese das werd vervangen door een groundhog, oftewel in goed Nederlands, een bosmarmot.
Groundhog Day

Als de groundhog zijn schaduw kan zien (bij zonnig weer dus) en van schik terugkeert naar zijn hol, gaat de winter nog zeker zes weken duren. Als de marmot zijn schaduw niet kan zien en buiten blijft, is de lente nabij. Meer stelt het hele fenomeen eigenlijk niet voor. Maar dankzij de speelfilm Groundhog Day, met Bill Murray en Andie MacDowell in de hoofdrollen, heeft deze feestdag een enorme impuls gekregen waardoor het in veel plaatsen een festivalachtig gebeuren is geworden. Of Punxsutawney Phil gelijk heeft, zullen we de komende zes weken kunnen zien.


Groundhog Day

Foto’s: Wikimedia, Shutterstock