Het Hawaï of Aloha-shirt

Het is een cliché, een ietwat gezette Amerikaan in een kleurrijk Hawaï-shirt. Maar terwijl er hier wat lacherig over wordt gedaan, is het dragen van zo’n shirt met palmen in Amerika de gewoonste zaak van de wereld. Ga je op vakantie dan pak je naast je tandenborstel en pyjama je Hawaï-shirt in. Of je trekt hem meteen aan. Op de eilanden van Hawaï gaat het nog een stapje verder. Hier wordt het Hawaï-shirt gezien als een kledingicoon, een kleurrijk kunstwerk, een creatieve uiting van de Hawaïaanse volksaard.

In Amerika is het altijd al hip geweest om een Hawaï-shirt te dragen. Elvis droeg er een in zijn film Blue Hawaii. President Harry S. Truman prijkte ermee op de voorpagina van Life Magazine en ook bij Dwight D. Eisenhower hingen ze in de kast. Tom Selleck droeg ze met stijl in Magnum P.I. en het stond bijzonder goed bij zijn rode Ferrari. George Clooney wordt erin gespot, net als Al Pacino en rapper Jay-Z. Een goede reden om eens meer te weten te komen over ‘s werelds beroemdste vakantieoutfit.

Het Hawaï-shirt is een wijdvallend overhemd met korte mouwen, een kraag en een borstzakje, dat over de broek gedragen dient te worden. Vroeger werd het handgemaakt van stoffen als katoen en zijde, voorzien van knoopjes van kokosbast of bamboe. Het waren unieke ontwerpen, op zo’n manier in elkaar gezet dat de print niet onderbroken werd. Tegenwoordig worden de shirts fabrieksmatig gemaakt, van allerlei soorten textiel, met knopen van plastic en voorzien van gestandaardiseerde patronen. De Hawaïanen noemen het zelf een Aloha-shirt. Aloha staat voor de warmte en vriendelijkheid van de Hawaïaanse bevolking. Het Aloha-shirt symboliseert dat gevoel, voor zowel eilanders als toeristen. Nergens anders ter wereld is een kledingstuk te vinden dat zo de sfeer van het land verbeeldt.