Mitchell’s Corn Palace

Granen, grassen en vooral maïs zijn in South Dakota meer waard dan juwelen en goud. En soms gaan ze ver in hun liefde voor landbouw. Neem Mitchell, bijvoorbeeld. Het meest opzichtige gebouw van de stad is een bizar, meer dan honderd jaar oud eerbetoon aan het beste wat de staat te bieden heeft. Hou je van maïs? Dan mag je het Corn Palace van Mitchell niet missen.

Het eerste Corn Palace van Mitchell werd in 1892 geopend, een feestelijke gebeurtenis die werd ingeluid met een festival waar lokale gewassen en producten rijkelijk lagen uitgestald en optredens de buurt in vuur en vlam zetten. Middelpunt van de belangstelling was een houten gebouw met spitse torens, dat van top tot fundering was versierd met maïs, graan en grassen. Denk een laat-Middeleeuws kasteel, gecombineerd met de durf van de Moskouse Basiliuskathedraal en de kleuren van het peperkoeken huisje van de heks in het sprookje van Hans en Grietje; dat werk.

Inmiddels is het Corn Palace Festival in augustus uitgeroeid tot een instituut: zes huizenblokken aan live entertainment, waaronder grote namen als Frankie Valli, Weird Al Yankovich en Kenny Chesney, marktkramen en vooral veel corn snacks. Corn salsa, corn chowder en duizenden gallons popcorn maken Mitchell heel even tot de meest watertandende stad van Noord-Amerika. Een omvangrijke kermis maakt het feest compleet.