Nevada Northern Railway

Ergens tussen Salt Lake City en Las Vegas ligt het stadje Ely, Nevada. Vroeger dreef de economie hier op een enorme kopermijn. Toen deze sloot, vreesden de inwoners voor het bestaan van hun woonplaats.

Nevada Northern Railway

Gelukkig had het mijnbouwbedrijf ooit besloten haar stoom- en andere treinen puntgaaf in de mottenballen te zetten iedere keer als er een nieuwe trein voor het ertsvervoer kwam. Na het sluiten van de mijn werden de treinen, het spoor, de gebouwen en het materieel geschonken en ondergebracht in wat het Nevada Northern Railway Museum zou worden.

Na het kopen van een toegangsbewijs kun je vrij rondlopen over het terrein. Nergens staan hekken of hangen afschermlinten. Ook uniek is dat je kunt leren hoe je een stoomtrein bedient en er vervolgens zelf een stuk mee mag gaan rijden (dit kost wel een aardige duit).

Nevada Northern Railway

Een paar keer per jaar rijdt men ’s nacht de woestijn in om daar sterren te gaan kijken op een van de donkerste plekjes van Amerika. Wie mee wil, moet ongeveer een jaar van te voren kaartjes reserveren….

Foto’s: Nevada Northern Railway