Onofficiële wintersport in Wyoming

Rodeo is misschien de officiële sport van Wyoming, maar skijoring is de onofficiële wintersport. Het is een uniek western, atletisch en cultureel fenomeen dat twee van Wyoming’s favoriete bezigheden combineert: skiën en paardrijden.

Hoe gaat dat precies? Een team bestaat uit twee deelnemers. De een rijdt het paard zo snel mogelijk terwijl de ander op ski’s staat en zich vasthoudt aan een aangepast waterski-touw terwijl het paard eraan trekt. In meer opwindende, eigentijdse versies van de sport moeten skiërs en ruiters door slalompoorten navigeren en over ‘heuvels’ springen van zo’n 2 meter hoog. Vasthouden voor het leven dus. 

Historici denken dat de nieuwe versies van de sport afkomstig is van de Sami, inheemse mensen uit Noorwegen. De Sami skieden achter rendieren als vervoermiddel op nordic ski’s. Skijoring werd populair als een vorm van recreatie en bereikte uiteindelijk de Scandinavische spelen in de vroege jaren 1900, waarna de populariteit zich over heel Europa verspreidde. Het vond zijn weg naar het Amerikaanse Westen na de Tweede Wereldoorlog toen soldaten het naar huis brachten nadat ze het in Europa hadden zien oefenen. 

Onofficiële wintersport Wyoming

Reizigers kunnen de competitieve Skijoring bijwonen op de Sheridan WYO Winter RodeoSundance Winter FestivalSaratoga Skijoring RacesSkijor Wars (Buffalo) of de Pinedale Winter Carnival. De meeste wedstrijden worden in februari gehouden. De exacte data voor 2023 zijn nog niet bekend.

Foto’s: Visit Sheridan