Onthullend portret van Nancy and Ronald in The Reagans

De vierdelige documentaireserie The Reagans laat de vele onbekende kanten van de voormalige Amerikaanse president Ronald Reagan en zijn vrouw Nancy zien. Haar ‘paper doll’ imago correspondeert niet met de enorme macht die zij heeft gehad op het presidentschap van haar man. Nieuw archiefbeeld en interviews met direct betrokkenen schetsen een portret van macht en polarisatie, waarvan de erfenis nog is te zien in het Amerika van vandaag.

Bekroond documentairemaker en journalist Matt Tyrnauer combineert in The Reagans
archiefbeelden en grondige research met getuigenissen uit de intieme kring rond het paar Ronald en Nancy Reagan. Het resultaat: een onthullend portret van hun onwaarschijnlijke ‘reis’ van Hollywood naar het presidentschap en de positie van Nancy daarin.

aflevering 1: De held uit Hollywood
donderdag 6 mei, 22.35 uur bij VPRO op NPO 2

The-Reagans

De opkomst van Ronald Reagan van liberale filmster tot de conservatieve politicus die gouverneur werd van Californië. In deze aflevering worden de Amerikaanse mythen en de mythevórming, die zo vakkundig werden gebruikt door de Reagans om aan de macht te komen, onderzocht.

aflevering 2: De ruk naar rechts
donderdag 13 mei, 22.25 uur bij VPRO op NPO 2

The-Reagans

Een nadere blik op Ronald Reagans strategie om verkiezingen te winnen, namelijk door racistische codes te gebruiken. Het doet denken aan het politieke landschap onder president Trump. Nancy begint haar mannetje te staan als politieke kracht.

aflevering 3: De grote schoonmaak
donderdag 20 mei, 22.40 uur bij VPRO op NPO 2

The-Reagans

Het succes van de beide Reagans wordt nader bekeken. Ronald draait de sociale plannen New Deal en Great Society van vorige presidenten terug en ontketent een politieke kettingreactie die anno 2021 nog steeds voelbaar is. Nancy worstelt, net als Ronald, met haar imago: de Reagans lijken meer om de rijken en het militair-industriële complex te geven, dan om de armen.

aflevering 4: In de sterren
donderdag 27 mei, 22.35 uur bij VPRO op NPO 2

The-Reagans

De tweede termijn van de Reagans. De regering struikelt bijna over het Iran-Contra-schandaal. Nancy’s handelingen achter de schermen onthullen haar invloed en macht.
Vakkundig combineert ze haar zorgtaken als plichtsgetrouwe vrouw van een man wiens gezondheid achteruit gaat met haar zoektocht om de erfenis van Reagan vorm te geven.

Regie: Matt Tyrnauer

The Reagans is vanaf donderdag 6 mei, 22.35 uur bij VPRO op NPO 2 en de hele serie nu al op NPO Plus.

Meer informatie: vpro.nl/the-reagans.