Philadelphia’s Mummers Parade

Het is het oudste volksfestival van Amerika en zeker ook een van de meest uitbundige. De Mummers Parade die ieder jaar op nieuwjaarsdag in Philadelphia wordt gehouden, komt weliswaar voort uit een eeuwenoude traditie maar is nog altijd springlevend. Sterker nog, het feest dat nog het best te vergelijken is met Mardi Gras in New Orleans, bruist met tienduizend schitterend uitgedoste deelnemers als nooit tevoren.

Foto: Shutterstock

De huidige parade vindt zijn oorsprong in een mix van festiviteiten die vooral arbeidersemigranten tentoonspreidden tijdens de kerst- en oud en nieuwdagen. Grote groepen uit vooral de werkende klasse verkleedden en vermomden zich (Mummer komt van het Duitse woord vermummen) gewoontegetrouw op tweede kerstdag of nieuwjaarsdag. En trokken dan al schietend (in de lucht), schreeuwend en zingend de stad door. Daarbij schminkten ook veel deelnemers zich zwart of bruin. Die volksfeestjes gingen er zogezegd nogal wild aan toe, tot ongenoegen van de overheid. De ordehandhavers ondernamen daarop pogingen om dit soort taferelen te verbieden. Tevergeefs. De traditie was bij velen dusdanig populair en ingesleten dat ze niet viel uit te roeien. Dan maar reguleren dachten de overheidsinstanties, en zo ontstonden de eerste georganiseerde bonte optochten.

En toch zijn er ook hier enige actievoerders te vinden die bedenkingen hebben over een bepaald onderdeel van de Mummers Parade. Een aantal deelnemers schminkt zich (net als eeuwen geleden) namelijk zwart, bruin of rood tijdens de parade en dit fenomeen dat in Amerika bekend staat als Blackface, valt niet bij iedereen even goed in de aarde. Rondom Mummers Blackface is dan ook wat discussie ontstaan die wel wat lijkt op het Nederlandse discussie rondom Zwarte Piet. Veel lijken de Phillies zich er niet van aan te trekken. Die willen gewoon een knalfeest waar overigens alle minderheden met welk kleurtjes dan ook, gewoon aan mee doen. En zo hoort het natuurlijk ook.

Foto: Shutterstock