Van staat naar staat fietsen in de Verenigde Staten

Er zijn fietsrouten én er zijn fietsroutes: in de Verenigde Staten kunnen de ultieme avonturiers met hun stalen ros van staat naar staat fietsen. Door het hele land liggen uitstekende fietspaden. En met bergketens, eindeloze vlaktes, woestijnen en groene bossen, talloze meren en een zeer uiteenlopende flora en fauna is dit dé meest diverse fietsplek ter wereld. Zo kunnen fietsers the ‘Coast to Coast’ fietsen, waarbij zij Amerika oversteken en van de kust bij Washington DC naar Washington State fietsen. Of ‘The Great Divide’? Deze route is per mountainbike of gravelbike af te leggen, is 5000 kilometer lang en gaat over de Rocky Mountains. Fietsen in de VS is niet alleen voor de ervaren fietser.  Zo zijn er ook fietsroutes langs meren en routes die musea met musea verbinden.

We zetten een aantal routes van toegankelijk tot extreem voor je op een rijtje:

1. Van Museum naar Museum fietsen in Washington D.C.
De hoofdstad van de Verenigde Staten is naast politiek centrum ook de stad van de vele culinaire highlights, gratis musea en dè plek voor een stadsfietstocht. In de stad zijn er gescheiden paden voor fietsers, zo’n 1.600 fietsenrekken en vele bedrijven waar je een stalen ros kunt huren. Eenmaal de fiets gepakt? Dan passeer je alle iconische kenmerken van Washington D.C., zoals het Witte Huis, Capitol Hill en Lincoln Memorial. Maar wat je ook zeker moet doen, is de waanzinnige musea bezoeken. Alle Smithsonian musea zijn hier gratis te bezoeken. Dit zijn er welgeteld 17 en ze liggen allemaal vrij centraal. Met uiteenlopende thema’s als African American History & Culture en National Portrait Gallery, American Art en Postal Museum is er voor ieder wat wils. Musea gezien? Fiets dan verder naar Georgetown, zo’n 30 minuten fietsen vanaf de Supreme Court, een charmante wijk met leuke cafés.

Washington DC

2. Langs een van de mooiste rivieren van de VS – Deschutes River Trail in Oregon
Oregon is dé staat voor natuurliefhebbers en avonturiers. Van watervallen tot kraters en van de slapende vulkaan ‘Mount Hood’ tot een prachtige kustlijn, waar je de walvissen uit het water ziet springen. Niet gek dat zo’n diverse staat zich goed leent voor fietstochten. Tijdens de Deschutes River Trail fiets je in zo’n 30 kilometer langs de gelijknamige rivier. Je start bij Kirkaldy Court aan Putnam Rd., met matige heuvels en fietst de canyon op. Hier heb je spectaculaire uitzichten op de rivier, die diep in de canyon ligt. Vervolgens gaat de tocht verder met o.a. een pittige klim naar de Archie Briggs Canyon, langs wetlands, waar je o.a. otters en bevers kunt spotten, om te eindigen bij River Park Rim.

Oregon

3. Fietsen over het ‘driebruggenpunt’ Pere Marquette Rail Trail in Michigan
De Pere Marquette Rail Trail is een van de mooiste fietsroutes van Michigan. In zo’n 50 kilometer fiets je van Midland, Michigan naar Clare. Aan het begin van de route passeer je het ‘driebruggenpunt’ van Michigan: The Tridge. Deze driepotige houten brug strekt zich uit over Chippewassee Park, St. Charles Park en het gebied van Farmer’s Market. Fiets verder door esdoorn-en dennenbossen, over en onder bruggen, met fantastische street art werken. En als je nog niet uitgefietst bent, kun je de route vervolgen naar Baldwin. Dit is nog zo’n 55 kilometer.

Michigan

4. Van kust naar kust – ‘Great American Trail’
Van kust naar kust fietsen en dan bedoelen we niet van strandje naar strandje. Nee, dan bedoelen we; dwars door de Verenigde Staten, van de staat Washington naar de stad Washington D.C. De Great American Trail is een fietsroute van 5.954 kilometer. Voor de echte liefhebber dus! Tijdens de tocht passeer je 12 staten en steek je vanaf de oceaankust Rocky Mountains over om vervolgens de tocht door de dorre woestijn en over rivieren te vervolgen. Neem er de tijd voor want iedere staat heeft een andere indrukwekkende natuur en diverse culturele highlights. Zonde om voorbij te racen! Tijdens de Great American Trail doorkruis je de volgende staten: Maryland, Pennsylvania, West Virginia, Ohio, Indiana, Illinois, Iowa, Nebraska, Wyoming, Montana, Idaho en Washington.

Great American Trail

5. Mountainbike avontuur over de Rocky Mountains – The Great Divide
The Great Divide heet niet voor niets zo… De route splitst het Noord-Amerikaanse continent in tweeën. Het is een 5.000 kilometer route van noord naar zuid Rocky Mountains, of andersom. Je kunt ervoor kiezen om de route per mountainbike of per gravelbike+ af te leggen. Door de vele hoogteverschillen is dit de meest uitdagende route in dit rijtje. Je fietst door rivierdalen, bergbossen, uitgestrekte graslanden en woestijnen. Kijk er niet van op als je oog in oog komt te staan met herten, elanden of misschien zelfs een grizzlybeer. Een avontuur dat is het zeker! De hele route is namelijk een onverharde weg en er kunnen zich extreme weersomstandigheden voordoen. The Great Divide mag dan wel niet voor iedereen weggelegd zijn, het is wel een van de gaafste fietsroutes wereldwijd!

Rocky Mountains