Veilig internetten op openbare wifi in de VS en Canada

Wanneer je een reis maakt door de Verenigde Staten of Canada, log je waarschijnlijk af en toe in op een gratis openbaar wifi-netwerk. Erg handig natuurlijk, omdat het anders wel erg duur wordt om even iets op te zoeken op internet. Maar internetten via netwerken zonder wachtwoord gaat gepaard met online gevaren, zoals hackers.

Je kent het vast wel: even in je hotel een gezellig restaurantje opzoeken op internet. Of terwijl je in het restaurant zit een leuke activiteit voor de volgende dag bedenken met behulp van online reisgidsen en blogs. Maar dat is dus niet altijd even verstandig.

Openbare netwerken zijn erg gewild onder hackers voor het buitmaken van persoonsgegevens. Log je bijvoorbeeld even in op je e-mail of wil je je bankrekening checken? Als je pech hebt, zou een kwaadwillende zomaar jouw inloggegevens te pakken kunnen krijgen op een openbaar netwerk.

Nep netwerk?
Het is voor jou net zo makkelijk om even in en snel weer uit te loggen op een gratis netwerk als voor een hacker. Bovendien maken cybercriminelen wel eens wifi-netwerken na. Zit je bijvoorbeeld in Al’s Diner, dan heeft het restaurant wellicht een gratis netwerk met als naam ‘Als-Diner’.

Een hacker zou in dat geval bijvoorbeeld ‘Als_Diner’ als netwerk aan kunnen maken, wat erg lijkt op het officiële netwerk. Als je niet goed oplet, kan het gebeuren dat je per ongeluk inlogt op het verkeerde netwerk. Het is daarom van belang alert te zijn op de naam van het wifi-netwerk waarop je inlogt.

Beveilig je internetverbinding met een VPN
Maar ook op officiële netwerken loop je het risico dat een hacker jouw gegevens te pakken krijgt. Gelukkig kun je ook dat voorkomen. Het enige wat je nodig hebt om je internetverbinding goed te beveiligen, is een VPN.

Zo’n Virtueel Privénetwerk zorgt ervoor dat al jouw internetverkeer versleuteld is. Je inloggegevens zijn daardoor niet meer in te zien voor anderen op het openbare netwerk.

Waar een VPN ook voor zorgt, is extra privacy. Een VPN legt namelijk een extra verbinding aan via een externe server. Al jouw internetverkeer loopt via die extra server, waardoor je alleen nog herkenbaar bent op basis van de gegevens van die server.

Dat werkt als volgt: wanneer je bijvoorbeeld in Toronto bent en een VPN inschakelt, kies je zelf uit met welke extra server je je internetverkeer laat lopen. Kies je bijvoorbeeld voor een server in New York, dan lijkt het voor andere internetgebruikers alsof je daadwerkelijk in New York bent. New York is namelijk de locatie van de server en alleen die gegevens worden herkend.

Weinig tot geen technische kennis vereist
Het klinkt allemaal erg technisch – een VPN – maar het valt gelukkig mee. Om een VPN in te schakelen, heb je een abonnement en bijbehorende app nodig. Die abonnementen zijn er zowel betaald als gratis, dus het hoeft niets te kosten.

Er zijn overigens erg veel verschillende VPN-aanbieders met allemaal hun eigen voordelen. Om de keuze voor een VPN makkelijker te maken, stellen we voor
NordVPN te gebruiken. Deze aanbieder heeft een erg betrouwbare en snelle VPN-verbinding. Bovendien is de prijs-kwaliteit verhouding erg goed.

VPN Amerika