Geluisterd: Hamilton Leithauser – The Loves of Your Life

Tekst – Kees Schepel

New York City, de grote appel, de stad die nooit slaapt. De stad waar het leven nooit uit leek te kunnen verdwijnen; maar juist dat is nu het geval. De ziekenhuizen liggen vol, de armsten kunnen de broodnodige zorg niet betalen. En de oranje mafklapper blijft maar onzin uitkramen, zonder zich te laten informeren door mensen die er wel verstand van hebben. En al doende, of juist niets doende, heeft hij aldus de dood van velen op zijn geweten, voor zover daarin plaats is voor iemand anders dan hij zelve. 8 april 2020: John Prine, de meester singer/songwriter overlijdt aan de gevolgen van Corona. Hoe gaat de stad hier doorheen komen; hoe, want dat is uiteindelijk de vraag, gaan we hier met z’n allen doorkomen?

Low-fi
Had ik al gezegd dat dit stukje gaat over het nieuwe album The Loves of Your Life van Hamilton Leithauser, de eerste veertien jaar van deze eeuw vooral druk bezig als zanger van The Walkmen? Ik moet eerlijk zeggen dat die band een beetje aan mijn aandacht ontsnapt is, al die jaren. Af en toe zag en hoorde ik iets voorbij komen (hun album Lisbon), maar de blik was naar elders gericht. Dat moet met terugwerkende kracht allicht toch rechtgezet worden, want The Loves of Your Life smaakt naar meer. Ik las ergens dat de stem van Leithauser ‘an acquired taste’ is, en dat klopt wel. Het neigt af en toe naar lichte hysterie, maar het is in ieder geval gedreven. Het bruggetje met de inleiding is dat Leithauser in New York woont en werkt, en dat het album over New York gaat; althans, het bestaat uit elf songs, elf verhalen van mensen die hij in de loop der jaren in New York heeft leren kennen. Opgenomen in de eigen studio, ‘The Struggle Hut’, met vrienden, met vrouw en kinderen en de schooljuf van een van zijn dochters. Low-fi zou je dan denken, maar nee, een mooi en helder en vol geluid. Leithauser kan een verhaal brengen, zingt en gebruikt zijn stem als instrument. Hij heeft overigens zelf ook de instrumenten ingespeeld voor zover hij dat kon.
Ik zat wat voor me uit te staren; je moet wat om de focus te houden. En bedacht toen dat The Loves of Your Life met een beetje fantasie omschreven kan worden als een 21e eeuwse New Yorkse versie van Jacques Brel. Maar het kan ook drie weken quarantaine zijn die er met mijn brein vandoor is gegaan.

Over Hamilton Leithauser
Hamilton Leithauser is vooral bekend als de frontman van de Amerikaanse indierock band The Walkmen. Omdat de groep sinds 2014 pauze heeft, is Leithauser begonnen aan een solocarrière. Die startte hij in datzelfde jaar met het album Black Hours, dat twee jaar later werd opgevolgd door I Had A Dream That Your Were Mine, een samenwerking met het voormalige Vampire Weekend bandlid Rostam Batmanglij. In april 2020 kwam zijn nieuwe langspeler The Loves Of Your Life uit. Zoals Hamilton zelf zegt, gaan de liedjes over individuele mensen. Sommigen kent hij persoonlijk, anderen zijn vreemden die hij in de afgelopen jaren spontaan tegenkwam. Aanvankelijk was het plan om The Loves Of Your Life in een professionele studio op te nemen. Maar Hamilton vond dit te steriel waardoor hij besloot een eigen studio te bouwen in New York. Hier heeft hij uiteindelijk veel instrumenten zelf ingespeeld, maar hij heeft ook de hulp ingeroepen van fantastische muzikanten als Jon Batiste op piano, Stuart Bogie op saxofoon, Mike Irwin op trompet en Jonathan Gregg op pedal steel. Zelfs zijn vrouw en dochters en de schooljuf op het album te horen.

Hamilton Leithauser
The Loves of Your Life
Mattan Records

www.mattanrecords.com.