Lucero  – Should’ve Learned By Now

Dit stukje gaat niet over Ryan Adams. Wel is hij de aanleiding, of beter: zijn muziek, en meer bepaald de met zijn toestemming opgenomen live-shows van Ryan Adams (& the Cardinals). Voor de archivering van deze opnames was er een heuse Ryan Adams Archive (RAA), een bijhorende website en een levendige ‘community’. Elkaar op de hoogte houden van andere muziek hoorde daar nadrukkelijk bij.

Het zal in 2004/2005 geweest zijn, dat mijn transatlantische vriend Joel, oprichter van RAA, mij een cdr stuurde met daarop zijn opname van een optreden van een mij nog onbekende band, Lucero. Nou, dat maakte behoorlijk indruk. Het was intens en rauw, het was veel whiskey en sigaretten, het was punk en tegelijk vol van een zuidelijk Amerikaanse poëzie. De zanger was in voortdurende dialoog met het publiek, hoorbaar steeds beschonkener rakend. Hij bezong de liefde voor zijn gitaar, en het leven en lijden in het algemeen. Ik was verkocht, en heb sindsdien bij mijn weten wel zo’n beetje alles van Lucero gekocht. Echte teleurstellingen zaten daar niet bij, maar ‘the thrill’ raakte er heel langzaam wel een klein beetje af. Het geluid werd wat gelikter, er kwam af en toe een blazer voorbij. De heren werden wat ouder, er kwamen kinderen en huiselijke plichten. Lucero groeide mee met de fans van het eerste uur, zeg maar.

En dan nu, opstekertje van het jaar wat mij betreft: een nieuwe Lucero, Should’ve learned by now! Maar dan een nieuwe die verfrissend veel klinkt als de oude Lucero. Hier en daar pingelt een piano wat mee, maar verder drums, bas, gitaar en die rauwe stem van Ben Nichols. Van begin tot eind een heerlijk album. Matt Ross-Spang (John Prine, Jason Isbell) heeft het album geproduceerd.

Lucero bestaat uit Ben Nichols (zang), Brian Venable (gitaar), Roy Berry (drums), John C. Stubblefield (bas) en Rick Steff (keyboard). De band heeft al meer dan 20 jaar een grote en toegewijde fanbase en staan bekend om hun spraakmakende live shows. Opgericht in de late jaren ’90 in Memphis, combineert vroege rock ‘n’ roll met (alt)country, punk en southern soul. 

www.mattanrecords.com,  € 19,99

Tekst – Kees Schepel