Native American cultuur in South Dakota

Dat er een overvloed aan Native American cultuur te beleven is in South Dakota, is menig wel bekend. Het de thuisbasis van maar liefst negen van de Lakota, Dakota en Nakota stammen. In de staat vind je onder andere het enorme Crazy Horse Memorial en wordt een van de oudste powwows van het land gehouden. Wanneer je de Native American gemeenschappen bezoekt, ervaar je oprechte gastvrijheid, ontdek je authentieke kunst en hoor je verhalen over de geschiedenis en cultuur van de mensen die bekend staan als ‘Sioux’.

Natuur en monumenten

Bezoekers van het Badlands National Park kunnen nu een nieuwe stop aan hun route toevoegen, namelijk het Oglala Lakota Living History Village, gelegen net buiten het park. Deze plek geeft een beeld van het leven van de Lakota door de decennia heen. Lokale Oglala-gidsen delen hier hun geschiedenis en moderne kennis terwijl ze bezoekers rondleiden door verschillende type tipi’s. De Lakota nodigen bezoekers uit: “Leer de beweging van het land te zien, en je leert de beweging van de mensen te begrijpen”. Ook het Bear Butte State Park, Black Elk Peak en Wind Cave National Park zijn belangrijke locaties voor deze stammen. Volgens de Lakota-legende kwamen de eerste mensen en dieren op aarde uit de grotten van het Wind Cave National Park.

Great American West

Dit jaar viert het enorme Crazy Horse Memorial, wat uiteindelijk de Lakota-leider Crazy Horse op een galopperend paard zal afbeelden, haar 75e jubileum! Al is ’s werelds grootste beeldhouwwerk nog niet af, een bezoek is nu al een must. Je vindt er onder andere het Indian Museum of North America en het hele jaar door delen Native artiesten en dansers er hun verhaal. Daarnaast hebben bezoekers twee keer per jaar de unieke kans om deel te nemen aan de “Volksmarch”. Deze wandeling van 10 km gaat langs de voet van de berg naar de uitgestrekte arm van Crazy Horse. Begin maar alvast met plannen want de volgende is op: 3 juni!

Dignity sculpture

Een ander bijzonder Native American monument is een combinatie van kunst en geschiedenis. Het 15 meter hoge Dignity sculptuur ligt op een heuvel nabij Chamberlain en kijkt uit over de Missouri River. Zij is speciaal ontworpen om de culturen van de Lakota en Dakota bevolking te eren. De beeldhouwer, Dale Lamphere, gebruikte tijdens het ontwerp drie Native American modellen van 14, 29 en 55 jaar oud om het gezicht van Dignity te perfectioneren. “Mijn hoop is dat het beeld kan dienen als een symbool van respect en belofte voor de toekomst”, aldus Lamphere.

Powwows en kunst

Powwoszijn een viering van het leven binnen de Native American cultuur. Ze hebben vaak een religieuze betekenis, maar zijn vooral een gelegenheid om samen te zingen, dansen, feesten, bidden, oude vriendschappen te hernieuwen en nieuwe te sluiten. En vrij uniek: ook bezoekers buiten de stammen om kunnen hierbij zijn! De op één na oudste powwow in de VS, de Sisseton Wahpeton Wacipi, viert op 4 juli zijn 155e verjaardag. Ook is South Dakota de thuisbasis van de Black Hills Powwow, een van de belangrijkste culturele evenementen voor vele Native Americans dat plaatsvindt van 7-9 oktober. Tijdens dit evenement strijden duizenden Native American dansers om prijzen en froem en is er een parade, boogschieten, kunst en livemuziek.

Kunstliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen bij het Mahpiya Luta (Red Cloud) Heritage Centre, gelegen in het Pine Ridge-reservaat. Hier vindt elk jaar de Red Cloud Art Show plaats, de grootste en langstlopende inheemse kunsttentoonstelling in zijn soort – en een van de weinige die in een reservaat wordt gehouden. Honderden Native kunstenaars delen hier hun werk, in categorieën variërend van schilderen en fotografie tot kralenwerk en “quillwork”. Dit laatste is traditioneel breiwerk, waarbij verzachte en geverfde stekelvarkenpennen worden gebruikt.

Voor meer informatie over de geschiedenis, stammen, tours en bezienswaardigheden over de Native American cultuur in South Dakota download je de Guide to Tribal Nations.

Foto’s: South Dakota Tourism