’s Werelds paddenstoelenhoofdstad

Kenneth Square, Pennsylvania is de zelfbenoemde paddenstoelenhoofdstad van de wereld. Zo’n zeventig procent van de Amerikaanse champignons komt hier vandaan. Vanzelfsprekend wordt dit jaarlijks gevierd met een meerdaags paddenstoelenfestival in september en tijdens oud en nieuw.

Het epicentrum van de paddenstoelenhoofdstad is Kennett Square’s Main Street USA, die hier State Street heet. De hoofdstraat is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een paradijs voor foodies. De trend werd zo’n tien jaar geleden ingezet door Aimee Olexy en haar toenmalige echtgenoot Brian Sikora. Het duo verruilde de stad voor het dorp en opende op 102 West State Street Talula’s Table. Er wordt gekookt met lokale producten die worden geserveerd aan de gelukkigen aan de lange tafel in wat overdag een delicatessenzaak is. The toughest reservation in the US wordt Talula’s Table tegenwoordig genoemd. Je kunt ‘s ochtend om zeven uur bellen en de hele tafel van twaalf personen reserveren voor exact een jaar later.

Paddenstoelenhoofdstad

Aimee Olexy’s Talula’s Table heeft de rode loper uitgerold voor tal van andere kwaliteitsrestaurants in Kennett Square. Een daarvan zit op nummer 115. Na decennia aan de oost- en de westkust te hebben gekookt en leiding te hebben gegeven aan keukens met een paar honderd man personeel, zochten chef Brett Hulbert en zijn levenspartner Sandra Morris een plek voor zichzelf. “Het was liefde op het eerste gezicht”, vertelt Brett, terwijl hij een bord met portobello fries op tafel zet, over de keuze voor Kennett Square. Zijn restaurant dat in 2011 haar deuren opende is een BYOB: Bring Your Own Bottle.

Paddenstoelenhoofdstad

Verder op State Street (nummer 231) glinstert nog een briljant in de culinaire schatkamer van Kennett Square: ijssalon La Michoacana. Tijdens het Mushroom Festival sta je hier in een lange rij voor een bolletje paddenstoelenijs. Andere door Mexico geïnspireerde specialiteiten zijn ijs van mais en van avocado, naar smaak besprenkelt met chilivlokken. De kleine zaak werd een paar jaar terug groot (lokaal) nieuws toen president en ijsfanaat Joe Biden na het eten van crabcakes bij La Verona op nummer 114 met zijn dochter wat huisgemaakte bolletjes kwam likken. Likkebaardend kijkt Joe tegenwoordig de klanten aan vanaf een foto achter de toonbank.

Paddenstoelenhoofdstad

Foto’s: Journeylism.nl