Aloha Festival: Hawaïaans cultuurhistorisch fundament

Hawaï bezoeken is natuurlijk altijd een feest, maar als je dan toch gaat, kom dan eens naar de eilanden tijdens de Aloha-festivals. Hawaïaanse muziek, dans, cultuur en historie in een spetterende festivalverpakking; veel leuker wordt het hier niet.

Aloha Festival


Hergroeperen

In 1946 werd er voor het eerst een Aloha Week georganiseerd door de jongerenafdeling van de Hawaïaanse Kamer van Koophandel. Hawaï had de oorlog doorstaan en begon te ‘hergroeperen’, zoals Gorian Akau, voormalig manager van het evenement het omschrijft. De prachtige Hawaïaanse cultuur moest weer volop uitgedragen worden, vonden de oprichters van het eerste uur en dat was het begin van de Aloha Week, een festival dat uitgroeide tot een evenement met landelijke bekendheid.

Aloha Festival

Sympathiebonus

De Aloha Week is inmiddels sinds 1991 getransformeerd in een aantal evenementen, dat ieder jaar in de maand september plaatsvindt. Aloha is daarbij niet alleen een geweldig multidisciplinair festival, maar krijgt extra sympathie-bonuspunten omdat de evenementen gratis zijn. Dat kan alleen maar omdat het hele gebeuren wordt gedragen door meer dan dertigduizend vrijwilligers, die zich een slag in de rondte werken om jaarlijks meer dan een miljoen toeschouwers een fantastisch spektakel voor te schotelen. Natuurlijk helpen kapitaalkrachtige sponsoren zoals de Bank of Hawaï financieel een handje, maar ook in dat opzicht houden de organisatoren het graag publieksvriendelijk. Een aanzienlijk deel van de inkomsten wordt namelijk verkregen door de verkoop van Aloha-ribbons, T-shirts of -armbandjes, die voor een paar dollar te koop zijn.

Aloha Festival

Blockparty

Aloha Festival

De traditionele Aloha Festival Floral Parade mag je ook zeker niet missen. Amerikanen weten over het algemeen als geen ander hoe je een optocht moet organiseren, maar de Aloha-variant kan in dit genre gerust top-of-the-bill worden genoemd. Een must see dus, deze enorm kleurrijke, muzikale optocht, maar ook een echte must is de Waikiki Ho’olaule’a Blockparty, een dampend en stampend straatfeest op Kalakaua Avenue. Duizenden feestgangers genieten in de straten van Honolulu van een feest zonder weerga. Aloha-spirit op zijn best.

Foto’s: Shutterstock