Jason Isbell and the 400 Unit

Weathervanes
Thirty Tigers, E 16,99

Nieuwe muziek van Jason Isbell, dat behoeft altijd aandacht. Even los van het toegezegde maar als gebaar niet minder belangrijke tussendoortje Georgia Blue uit 2021 (als bij de meest recente presidentsverkiezingen Georgia in meerderheid ‘blue’ (=Democratisch) zou stemmen, dan zou hij een plaat opnemen met muziek uit de staat Georgia), was het sinds Reunions (2020) toch een tijdje wachten op nieuwe deuntjes van Isbell. Nou was er ook wel wat aan de hand in de wereld. COVID om maar wat te noemen, en misschien had ook Jason Isbell wat tijd nodig om alles op de rit te houden of te krijgen.

Al op zijn 22e trad hij toe tot de broederschap die Drive-By Truckers heet. Naast Mike Cooley en Patterson Hood ontwikkelde hij zich als gitarist en songwriter. Waardering en bewondering alom, maar het kwam allemaal met een prijs. De gemiddelde Trucker drinkt zijn Jack Daniels op het podium gulzig uit de fles, maar ook in zijn vrije tijd was Isbell nogal van het innemen, en niet alleen uit de fles. Het liep ook voor Drive-By Trucker begrippen zodanig uit de hand dat hij in 2007 uit de band gezet werd.

Er volgden geslaagde en minder geslaagde solo platen (onder eigen naam en met de toevoeging ‘and the 400 Unit’, zijn vaste begeleidingsband, die overigens ook aanwezig is als ze niet genoemd wordt. In 2012 wist hij met de hulp van Amanda Shires en Ryan Adams van drank en drugs los te komen. Shires en hij trouwden in 2013, met Adams raakte hij in de loop der jaren gebrouilleerd (maar dat levert fraaie muziek op, luister maar naar Chaos & Clothes of Birmingham van Ryan Adams (via Spotify).

En nu Weathervanes. Volwassen muziek voor liefhebbers van goede muziek. Opener Death Wish, over het houden van iemand met een zware depressie, zet meteen de toon. Geen kinderachtig thema, geen kinderachtige muzikale omlijsting; laat dat maar aan de 400 Unit over.

“Oh and did you ever love a woman with a death wish
Something in her eyes like flipping off a light switch
Everybody dies but you gotta find a reason to carry on
Oh and did you ever catch her climbing on the rooftop
Higher than a kite, dead of winter in a tank top
I don’t wanna fight with you baby but I won’t leave you alone”

Liedjes schrijven kan hij nog steeds, of steeds meer eigenlijk. Volwassen muziek op een volwassen album, consistent van begin tot eind. This Is Ain’t It is naar Isbell zeggen helemaal vol van Keith Richards, en daar is niks van gelogen. Afsluiter Miles klinkt als Isbells Like a Hurricane en beiden maken erg benieuwd naar hoe dat live gaat klinken.

De plaat is opgenomen in Nashville’s Blackbird Studio door Isbell’s Grammy-winnende band, Derry deBorja (piano), Chad Gamble (drums), Jimbo Hart (bas) en Sadler Vaden (gitaar) samen met speciale gasten zoals o.a. Amanda Shires en Mickey Raphael. Sylvia Massy & Ian Rickard en Morgan O’Shaughnessey dragen ook bij aan het album.

Jason Isbell and the 400 Unit
Weathervanes
Thirty Tigers, E 16,99

www.mattanrecords.com

Tekst – Kees Schepel