Architectenenclave The Sea Ranch

De meerderheid van de bezoekers aan de westkust daalt af naar het zuiden, richting Los Angeles. Maar wie afslaat in de tegenovergestelde richting wordt ruimhartig beloond. Bijvoorbeeld met een aantal magische minuten rijden over The Golden Gate Bridge, waarna glooiende heuvels je zachtjes richting de kust begeleiden.

Aangekomen bij de Stille Oceaan meander je met Route 1 mee naar de architecten enclave The Sea Ranch. Dit is autorijden uit de reclame: langs schuimende golven, steile kliffen, door talloze s-bochten en kleine vissersdorpjes. Een kleine drie uur nadat je de skyline van San Francisco in je achteruitkijkspiegel zag verdwijnen, sta je op de oprit van je eigen architectonische wonder met uitzicht op zee op een minuut of 10 rijden van het dorpje Gualala.

The Sea Ranch werd door de New York Times uitgeroepen tot ‘Utopia by the sea’. Hier ontwikkelden in de jaren 60 een paar architecten een nieuwe bouwstijl: The Bunking Barns. Verweerd hout, glas, wind en zee zijn de vier elementen waaruit de meest prachtige bouwwerken zijn opgetrokken. Het zo nu en dan herfstachtige klimaat van The Sea Ranch en de vele wandelroutes langs de ruige kust en de architectonische pareltjes zijn verfrissend. Net als de nachtelijke duik in je eigen hottub onder een deken van sterren onder muzikale begeleiding van de Stille Oceaan.

Foto: journeylism.nl

Foto’s: journeylism.nl