Big Time Little Goat: Diner 2.0 in Chicago

Na de gamblers, de dronkenlappen, cowboys, gunslingers en saloons kwamen de slagers en de meatpackers naar West Randolph Street in Chicago. Veel verdwenen er weer het afgelopen decennium, maar hoe verder je van de Loop komt, des te groter de kans dat je weer even terugstapt in de tijd. Niet alleen vanwege het gesjouw met vlees en de karakteristiek hoge witte vrachtautootjes. Ook omdat, wanneer je langs 820 West Randolph Street loopt, behang, booths en een langzaam verdwijnend Amerikaans fenomeen uit de vorige eeuw ziet: de diner.

Vintage diner

De Little Goat is een Diner 2.0. Voortbouwend op het fundament van wat ooit op iedere straathoek in elke stad of dorp te vinden was, heeft men hier een eigen draai gegeven aan de vintage diner. Gebleven zijn de laagdrempeligheid, de betaalbare prijzen, all-day breakfast, booths, grote ramen en eten waar je energie van krijgt. Verdwenen zijn de uitgebluste serveersters die je hon noemen, de glazen koffiepot, het skaileer en de witte koksjassen met vetvlekken. De plek van deze klassiekers is ingenomen door het “Hi guys” van de vrolijke, snelle bediening, seventies-behang met een vleugje 2010’s, echt leer en American classics met een twist zoals Smoked Fries, Kimchi Bacon ‘n Eggs en de Pork & Toffee Crunch milkshake.

Dakterras

Behalve voor eten met een twist kun je bij de Little Goat vanaf zes uur ’s ochtends ook terecht voor brood uit de eigen bakkerij. Bierliefhebbers hebben keuze uit ruim tien Indie-beers en een van de ‘signature’ wijnen van de diner is Bob’s Your Uncle. De Little Goat heeft ook een schitterend dakterras, waar tussen voorjaar en herfst een continue stroom van smakelijke activiteiten wordt georganiseerd, die massaal worden bezocht door hetzelfde publiek dat van Chicago zo’n bruisende stad maakt: licht en donker, oud en jong, dik en dun, nerd en maffioos.

Jordan en Bulls

Met de opening van de Little Goat in 2012 kreeg West Randolph Street er weer een pareltje bij. En de straat had al geen gebrek aan culinaire hotspots. Zo kun je in hetzelfde blok als dat van de Little Goat ook aanschuiven bij Au Cheval, Maude’s Liquor Bar en Girl & The Goat (ook van Izard). De opmars van West Randolph Street begon in de jaren negentig met Vivo, een Italiaan die een supermarktje omtoverde tot restaurant en nog steeds op nummer 832 te vinden is. Wie in die dagen bij Vivo ging eten, moest zich een weg banen langs zwervers en hoeren. Maar de geur van afval en ongewassen lichamen werd langzaam verdreven door die van pasta, truffel en zeevruchten. Volgens sommigen dankzij de magie van Michael Jordan en de Chicago Bulls, want de opkomst van de Bulls trok steeds meer bezoekers naar het op vijf minuten rijden gelegen Chicago Stadium (vanaf 1994 het United Center). Bezoekers die maar wat graag voor of na weer een gewonnen wedstrijd een vorkje prikten. Hoe hoger Jordan en de Bulls stegen, des te meer hip-en-happening eettentjes hun deuren openden en het rafelrandje van de stad met goud werd gestikt. Toen Air Jordan en zijn team na zes NBA-titels weer op aarde landden, bleef de ster van West Randolph hoog aan de culinaire hemel staan met de Little Goat als stralend middelpunt.

www.littlegoatchicago.com  
Foto’s: Robert de Koning (www.journeylism.nl)