Kersenbloemenfestival in Washington, DC

Washington, DC, de stad met de meeste grandeur in de Verenigde Staten, boeit eigenlijk altijd. De National Mall, de klassieke overheidsgebouwen, de Smithsonians, Georgetown; Washington is gewoon een van de leukste steden van Amerika. In het vroege voorjaar is er echter nog een extra reden om naar de hoofdstad af te reizen, als het National Cherry Blossom Festival de stad letterlijk en figuurlijk in bloei zet. Het Blossom Festival is een meerdaags evenement, dat georganiseerd wordt rondom de bloei van de duizenden Japanse kersenbomen die in Washington staan. Rondom het Tidal Basin in West Potomac Park, in East Potomac Park en bij het Washington Monument genieten ieder jaar duizenden bezoekers van de bloesempracht en de festiviteiten eromheen.

Kersenbloesemfestival

Onvermoeibaar

Het jaarlijkse prachtige bloesemspektakel heeft Washington grotendeels te danken aan Eliza Scidmore, de Amerikaanse schrijfster, journaliste, fotografe en bestuurslid van National Geographic. Scidmore reisde veel met haar broer – die diplomaat was – naar het Verre Oosten. Zodoende kwam ze in 1885 in Japan terecht, waar ze kennismaakte met de Sakura, de Japanse kersenboom die ze omschreef als ‘het mooiste ding op aarde’. Eenmaal terug in de VS zette Scidmore zich onvermoeibaar in om de Japanse kersenboom naar Amerika te halen. Haar pogingen om bomen uit Japan te importeren en op de oevers van Potomacrivier te planten, strandden echter.

Kersenbloesemfestival

Vriendschap

Pas in 1909, nadat de Amerikaanse onderzoeker van het U.S Department of Agriculture Dr. David Faichild op eigen houtje kersenbomen naar Amerika liet brengen en een promotiecampagne voor de bomen startte, zag Scidmore alsnog kans om haar droom te verwezenlijken. Ze was zo slim om first lady Helen Nellie Taft aan te schrijven en haar plannen voor te leggen. Taft, die in Japan had gewoond en de prachtige Sakura kende, was meteen enthousiast over Scidmores plannen. De first lady zette vervolgens via haar contacten de komst van de bomen in werking, maar het zou nog tot begin 1912 duren voordat de eerste Sakura’s zouden worden geplant in Washington, DC. Maar op 27 maart 2012 was het dan eindelijk zover: Taft en de Viscountess Chinda, de vrouw van de Japanse ambassadeur, plantten samen de eerste van een reeks van 3.020 bomen. De kersenbomen waren een geschenk van Yukio Ozaki, burgemeester van Tokio, met als achterliggende gedachte om de vriendschap tussen Japan en Amerika te bevorderen.

Kersenbloesemfestival

Voorjaarsevenement

Die eerste geplante bomen staan er nog steeds en zijn nu met de andere kersenbomen onderwerp van Amerika’s grootste voorjaarsevenement. De bloei van de kersenbloesems is daarbij uiteraard nog altijd het belangrijkste onderdeel van het Cherry Blossom Festival. Het is overigens ieder jaar weer afwachten wanneer de zogeheten peak bloom dates zijn, dus de dagen wanneer de bomen in volle bloei staan. Afhankelijk van het weer kan dat variëren van het vroegste begin op 15 maart (1990) tot 18 april (1958). Vanwege de variabiliteit wordt de bloeiperiode ieder jaar voorspeld door de Chief Horticulturist van de National Park Service. Die bloei kan vervolgens zomaar twee weken duren, maar storm met regen of een late vorstnacht kan veel schade aanrichten. Naast het bewonderen van de kersenbloesems worden tegenwoordig ook allerlei nevenactiviteiten georganiseerd. Muziekconcerten, een vuurwerkshow, een vliegerfestival en natuurlijk de onvermijdelijke optocht, Washington, DC maakt een grootse happening van het Cherry Blossom Festival. In de startblokken dus en op naar DC.

Kersenbloesemfestival

Foto’s: Shutterstock