Brandywine River Museum of Art

In 1777 spoelde de Brandywine River de nederlaag van de gepijnigde lichamen van het leger van George Washington weg. Hun bloed, zweet en tranen stroomden mee naar Delaware. Jaren later streek de familie Du Pont neer aan de weer vreedzame oevers van de rivier. Ze bouwden er fabrieken en verdienden met buskruit de eerste dollar van een eindeloos fortuin. Net als hun voorgangers lieten zij hun sporen na in de historische Brandywine Valley, de kraamkamer van de Verenigde Staten.

Brandywine River Museum of Art

De ziel van dit deel van Pennsylvania huist anno 2021 het Brandywine River Museum of Art, gevestigd in een eeuwenoude watermolen in Chadds Ford. De muren zijn behangen met tientallen schilderijen van Andrew Wyeth. Deze zoon van de illustrator van R.L. Stevensons Schateiland, is de bekendste landschapsschilder van Amerika.

Brandywine River Museum of Art

De meester raakt met zijn penseel de harten van ontelbare van zijn landgenoten. Terwijl buiten toeristen joelend in tubes de rivier afdalen, staan binnen groepen Amerikanen in stilte Wyeths-werk, en dat van zijn vader en zoon, te bewonderen. Wat zal er nog over zijn van het landschap dat Wyeth gedurende zijn 91 jaar lange leven zag? Buiten de poort van het Brandywine River Museum of Art ligt het antwoord geduldig te wachten.

Foto’s: journeylism.nl