Boomreuzen van Noord-California

In de tijd dat Cleopatra haar laatste adem uitblies, Augustus tot eerste keizer van het Romeinse Rijk werd gekroond en Jozef en Maria naar Bethlehem trokken, viel een kleine dennenappel op het hoofd van een Sinkyone. De man vloekte en ging verder met het verzorgen van zijn bostuin. Uit de dennenappel ontsnapte een zaadje dat de – 1500 jaar later door Christopher Columbus tot Indiaan omgedoopte – bosbouwer ongezien onder schoffelde.

Jaren verstreken, decennia kwamen en een millennium ging. Het zaadje ontkiemde en groeide uit tot boom. Een woudreus waarvan de 113 meter hoge kruin anno 2021 tot in de eeuwige jachtvelden reikt. En ondanks haar leeftijd is ze niet uitgeblust. Tweeduizend jaar oud, wacht de Stratosphere Giant in het Humboldt Redwoods State Park nog dagelijks op wat er komt en wat er gaat.

De Straosphere is een boom uit 1 stuk. Maar door sommigen van zijn broers en zusters kun je heen rijden. Na de val van de Wawona Tunnel Tree in Yosemite in 1969, zijn er nog drie drive-through-trees in Californië waar je voor een paar dollar onderdoor rijdt: de Klamath Tour Thru Tree (www.kampklamath.com), Myers Flat Shrine Tree (www.redwoods.info) en de Leggett Chandelier Tree (www.drivethrutree.com).

Boomreuzen

Foto’s: journeylism.nl