Breakfast in Amerika

In Amerika zijn er niet veel mensen die ’s ochtends vroeg voor werk en school met zijn allen rond de ontbijttafel zitten. Werkdagen beginnen er vroeg en vaak zit men lang in de auto en de file om op het werk te komen. Veel tijd voor het ontbijt gunnen Amerikanen zich niet. Misschien heet het daarom wel breakfast. Tijd en gemak zijn belangrijke factoren die bepalen wat en hoe er wordt gegeten: meestal onderweg in de auto. Ter compensatie ziet het ontbijt er in het weekend heel anders uit. Het is een goede gewoonte om met het hele gezin in de auto te stappen om op weg te gaan naar een ontbijtrestaurant.

Egg McMuffin
Uit eerder onderzoek naar de ontbijtgewoontes van tienduizend Amerikanen bleek dat van de 79 procent mensen die ontbijt (21 procent slaat het ontbijt over) er 43 procent onderweg eet. Van deze groep stopt 45 procent bij een drive-thrurestaurant terwijl 31 procent iets koopt bij een benzinestation.

Breakfast in America

McDonald’s is de populairste plek om een ontbijt te kopen. McDonald’s serveerde aanvankelijk alleen lunch en diner totdat Herb Peterson, eigenaar van het Santa Barbara-filiaal in California, in 1972 op eigen initiatief de Egg McMuffin ontwikkelde.

Hij zocht een handzaam alternatief voor zijn favoriete gerecht Eggs Benedict. Bij de plaatselijke smid liet hij een vormpje maken, waarmee je een perfect rond ei kon bakken. Dit ging samen met ham en kaas op een broodje. McDonald’s dreigde Peterson aanvankelijk met boetes omdat hij zich niet aan de franchiseovereenkomst hield, maar al snel zagen ze de mogelijkheden en de Egg McMuffin groeide uit tot een hele familie van ontbijtbroodjes.

Pannenkoekjes
Amerikanen houden van een hot breakfast. Dat bestaat vaak uit roerei met bacon, hash browns (een aardappelgerecht) en veel worstjes er bij. Of biscuits met gravy, een soort beschuitbol met saus.

Breakfast in America

Wie meer van zoet houdt kan er ook zijn hart op halen, aan dikke pannenkoekjes bijvoorbeeld, goudbruin gebakken wafels en french toast (dat lijkt op onze wentelteefjes) druipend in de esdoornsiroop. Want, zeggen ze hier: french toast moet zwemmen. Natuurlijk zijn er ook mensen die van een lichter ontbijt houden, die yoghurt met fruit eten of ontbijtgranen naar binnen lepelen. In Amerika hebben ze een enorme keuze in cereals en vaak zijn er wel vijf of meer soorten in huis waar je je eigen mix van kunt samenstellen.

Cup of joe
Het kost veel tijd om een warm ontbijtje te maken en dat hebben de hardwerkende Amerikanen door de week meestal niet. Om tijd te besparen nemen ze een cup of joe mee (een beker koffie) en eten in de auto. Het is heel gebruikelijk om bij een fastfoodrestaurant te stoppen om daar een ontbijt te kopen.

Traktatie
Ter compensatie van al die ontbijtsnack die men haastig naar binnen werkt gaan Amerikanen, als ze tijd hebben in het weekend, graag uitgebreid ontbijten in een ontbijtrestaurant. Als je ze vraagt waarom ze ontbijten buiten de deur, wordt vaak geantwoord dat dit iets speciaals is, een traktatie, een goed begin van de dag. Er zijn ketens die zich speciaal richten op het ontbijtsegment zoals IHOP (International House of Pancakes), Biscuitville, The Original Pancakehouse en het bekende Waffle House.

Sunny side up
Als je zelf rondreist door de Verenigde Staten of Canada, laat dat standaardbuffet in het Holiday Inn, Comfort Inn of Clarion Hotel eens zitten en ga ook uit eten voor ontbijt. Probeer dan een lokaal restaurant te vinden. Als je iets tegenkomt met ‘ei’ in de naam, zit je altijd goed. Mocht je iets met een gebakken ei bestellen, dan krijg je standaard de vraag hoe je die bereid wilt hebben: scrambled (roerei), over easy (een keer omgedraaid) of sunny side up (met hele dooier).

Breakfast in America

Hier krijg je bijzondere gerechten voorgeschoteld: een mammoetmuffin bijvoorbeeld, pompoen appelkruimeltaart, een steakomelet, geroosterd kokosbrood of een kreeft-Benedict. En kijk niet raar op als er buiten een lange rij staat te wachten: ontbijten buiten de deur is een geliefde bezigheid.

Breakfast in AmericaFoto’s: Shutterstock