De mancave: iedere man zijn eigen grot

Wie wel eens bij Amerikanen thuis over de vloer komt heeft er vast wel eens een gezien: een ruimte in de kelder, garage, schuur of zolder dat uitsluitend het rijk is van de man des huizes. Ingericht met een versleten bank, een koelkast met bier, een groot tv-scherm en een spelcomputer: welkom in de mancave!

Mancave

Zichzelf zijn
Een mancave laat zich omschrijven als ‘een ruimte in huis, ingericht naar de smaak van de man, die gebruikt wordt door hemzelf voor hobby’s of ontspanning’. Een ruimte dus waar hij zichzelf kan zijn. Een mancave weerspiegelt de persoonlijkheid van de eigenaar. Alles waar hij van je houdt vindt je hier terug. Na een bezoek aan een mancave is de man een open boek.

Studentenkamer
Het is nog altijd zo dat de meeste huizen door de vrouw worden ingericht. In Nederland en België houden we vaak van strakke en moderne interieurs, maar in Amerika zijn er in een gemiddelde buitenwijk nog veel huizen te vinden met gebloemde gordijnen die precies passen bij de sprei op het bed en de kapjes van de lampen. Overal liggen kleedjes tot aan de badkamer aan toe en zelfs de deksel van de wc heeft een roze pluchen dekje. De meeste mannen morren daar niet over, maar hebben daarnaast wel behoefte aan een eigen plek, waar ze zelf baas zijn over wat er in komt te staan. Een mancave heeft vaak iets weg van een rommelige studentenkamer.

Mancave

Ontspanning
Een mancave kan twee doeleinden hebben. Zo kan de ruimte bedoeld zijn voor ontspanning. Hier vind je de grote tv-schermen om ongestoord sportwedstrijden te kunnen kijken, een uitgebreide muziekinstallatie, een autoracespel, flipperkast of een biljart. Een versleten bank en een zelf getimmerde bar maken het plaatje compleet. Het is een plek om rond te hangen met vrienden. De mancave kan ook gebruikt worden voor een hobby. Om iets te bouwen of te repareren. Sleutelen aan een oude auto bijvoorbeeld of knutselen aan elektronica, bouwmodellen maken, gitaar spelen of een treinspoor aanleggen.

Mancave

Ontstressen
Zo’n man die uren zoet brengt in zijn grot, is dat nu gezond voor een huwelijk of juist niet? Deskundigen zijn het er niet over eens. Een mancave werkt prima als de man er niet té veel tijd in doorbrengt. En heel belangrijk is dat het gezin betrokken blijft. Veel vrouwen gunnen hun man dan ook een eigen cave. Niet alleen omdat hun echtgenoot er na een uurtje weer vrolijk en ontspannen uitkomt, maar ook omdat het een goede plek is voor al die spullen die ze niet in hun woonkamer willen hebben.

Foto’s: Shutterstock