Bubba Gump Shrimp Company: aan tafel bij Bubba Blue en Forrest Gump

Voor de deur van het restaurant staat een bankje met de koffer van Forrest Gump en een doos chocolaatjes. Het zet meteen de toon voor de sfeer binnen. Dineren bij Bubba Gump is alsof de film een vervolg heeft gekregen: dit is het restaurant, dat Bubba en Forrest geopend zouden hebben. De Bubba Gump Shrimp Company is een keten seafood-restaurants, gebaseerd op de film Forrest Gump. Deze kaskraker uit 1994 won zes Oscars, onder andere voor beste film, beste regie en beste acteur. Het verhaal is gebaseerd op een boek uit 1985 van Winston Groom. De film begint met de scène waarin Gump (Tom Hanks) op een bankje zit en zijn levensverhaal vertelt. Forrest Gump is een simpele ziel. Ingewikkelde zaken snapt hij niet, maar zijn moeder weet dingen op een eenvoudige manier uit te leggen. Met deze wijsheid en een hoop geluk schopt Gump het tot miljonair. Onderweg ontmoet hij bij toeval allerlei beroemdheden en is hij getuige van verschillende historische gebeurtenissen. Ook de Vietnamoorlog komt voorbij. Hier sneuvelt zijn beste maatje Benjamin Buford Bubba Blue.

Droom
Bubba had als droom om een garnalenvisserij op te zetten en Forrest besluit na zijn dood deze droom voort te zetten. Hij koopt een garnalenboot, maar heeft in het begin niet veel succes. Dat verandert als er een orkaan overtrekt en alleen de boot van Forrest het overleeft – het begin van een zeer succesvolle onderneming. Het initiatief voor de Bubba Gump-keten kwam van filmproducent Paramount Pictures. Zij benaderden in 1995 de Rusty Pelican-organisatie om een plan te ontwikkelen voor een nieuw restaurant gebaseerd op de film Forrest Gump. Een jaar later was het concept klaar en opende het eerste Bubba Gump-restaurant in Monterey, Californië. De Bubba Gump Shrimp Company telt inmiddels wereldwijd restaurants, waaronder vestigingen in Mexico, Maleisië, Hongkong, Indonesië, de Filipijnen en één in Londen. Het hoofdkantoor zetelt in Houston, Texas.

Bubba Gump Shrimp Company

Verschillende gerechten
Zoals de naam al doet vermoeden, zijn garnalen een belangrijk onderdeel van de menukaart. In de film vertelt Bubba in de bus op weg naar een bootcamp over de verschillende manieren waarop je garnalen kunt bereiden en daarvan vind je er veel terug: gekookte garnalen, garnalen met krab, gestoofd in bier, in een cocktail, als popcorn en Shrimp Mac & Cheese. Je kunt er ook vis en andere zeevruchten bestellen en als je daar niet van houdt, zijn er nog verschillende gerechten uit de zuidelijke cajunkeuken te proeven. Op het eerste gezicht misschien een vreemde combinatie, maar niet als je bedenkt dat Forrest Gump uit Alabama komt. De namen van de gerechten zijn terug te leiden naar de film. Zo kun je er Jenny’s Catch bestellen of het altijd populaire Forrest’s Seafood Feast, Forrests favoriete maaltijd na een dag op zee met – natuurlijk – garnalen, fish & chips en coleslaw. Je eet er Mama Gump’s Garlic Bread Basket, Lt. Dan Drunken Shrimp en Forrest Surf & Turf. En wat te denken van Bubba’s After the Storm ‘Bucket of Boat Trash’? Vreemde namen of niet, de Bubba Gump-restaurants zijn verschillende keren in de prijzen gevallen.

Bubba Gump Shrimp Company

Food fun
De Bubba Gump Shrimp Company is een goed voorbeeld van Eater-tainment: good food and a lot of fun. Je eet er in een entourage van filmmemorabilia. Zo vind je in elk restaurant een replica van Forrest Gumps vissersboot en verder veel Gumpernalia; foto’s uit de film bijvoorbeeld, Forrest naast Elvis Presley en John Lennon, maar ook zijn beroemde uitspraken hangen aan de muur: ‘Stupid is as stupid does’, ‘My mama says I am special’ en natuurlijk: ‘Mama always said… life is like a box of chocolates, you never know what you’re gonna get.’ De bediening doet tussen de gangen door Forrest Gump-triviant met de gasten, waarbij ze je steeds vragen stellen om je kennis te testen: ‘Wat is Forrests favoriete drankje?’ bijvoorbeeld, ‘Welk merk hardloopschoenen droeg hij?’ of ‘Wat waren de eerste drie woorden, die Forrest tegen Kennedy zei?’ (Dr.Pepper, Nike en “I gotta pee”). Laat ze niet merken dat je de film nog nooit hebt gezien! Heb je de bediening nodig? Dan draai je het bordje met ‘Run Forrest Run’ om zodat er staat ‘Stop Forrest Stop’. Natuurlijk kun je ook terecht in een leuke giftshop. Hier kun je de originele Forrest Gump Chocolate Box kopen, maar ook T-shirts en bekers met zijn uitspraken, tafeltennisbatjes en knuffelgarnalen. Tenslotte nog een tip om geen slecht figuur te slaan bij de quiz: kijk van tevoren nog even de film!

Foto’s: Shutterstock