Getting married: the American way

Liefde is universeel en die liefde bezegelen met een huwelijk ook. Maar de manier waarop dat huwelijk wordt gesloten, kan per land nogal verschillen. Hoog tijd om eens dieper te duiken in de tradities en gebruiken rond een Amerikaanse bruiloft.

De Jurk
Is het kopen van een jurk voor iedere bruid al een belangrijke gebeurtenis, in Amerika maken ze er echt een happening van, waarbij meestal de halve familie en een groot deel van de bruidsmeisjes betrokken zijn. Die komen vaak speciaal overgevlogen van de andere kant van het land om hierbij aanwezig te zijn. En het is ook geen uitzondering dat het hele gezelschap het vliegtuig pakt om naar die ene speciale bruidszaak in bijvoorbeeld New York te gaan. Want De Jurk, die moet perfect zijn.

Trouwen American Way

Bridal Registry
In Amerika hoef je als gast niet lang na te denken over een passend cadeau. Het bruidspaar legt lijsten aan in meerdere winkels met spullen die ze mooi vinden. Vaak gaat dit over servies, bestek, kristal, tafellinnen en keukenspullen. Op die lijsten staat precies aangegeven hoeveel ze nodig hebben. Zo krijgt het bruidspaar precies de spullen die het wil hebben. Het wordt nog naar hun huis toegestuurd ook, want met een cadeau op de bruiloft verschijnen is niet nodig. Overigens is het tegenwoordig gebruikelijk om ook andere zaken op de gift registry te zetten zoals een kookcursus, een camera of een goed doel.

Bridal Shower

In Amerika kennen ze ook vrijgezellenfeesten, maar vaak wordt daarnaast nog een shower georganiseerd. De bride-to-be wordt met een smoes ergens mee naartoe genomen, een restaurant of het huis van een vriendin, en daar – surprise! – blijken al haar vriendinnen en vrouwelijke familieleden te zijn. Die overladen de bruid met cadeautjes, meestal van huishoudelijke aard zoals pollepels, een sapkan, sinaasappelpers of kookwekker.

Rehearsal dinner
De avond voor de trouwerij vindt het rehearsal dinner plaats, vaak betaald door de ouders van bruidegom of bruid. Gasten komen meestal uit het hele land overgevlogen en lang niet iedereen kent elkaar. Tijdens het dit oefendiner krijgt iedereen de kans om vast met de anderen kennis te maken. Het is bovendien een gelegenheid voor het bruidspaar om iedereen te bedanken, die geholpen heeft bij de voorbereidingen, vaak begeleid door kleine cadeaus.

Bridal party

Bij een trouwerij is een complete bridal party betrokken, bestaande uit bridesmaids en groomsmen. Het is niet ongebruikelijk dat een bruid drie, vier, vijf of soms zelfs wel zes bruidsmeisjes heeft. Deze hebben vaak dezelfde jurk aan en dat kan de nodige problemen opleveren. De één is lang en dun, de ander kort en gedrongen, en vindt dan maar eens een model dat iedereen flatteert. Menig pasronde eindigt met een flinke ruzie, waarbij het nog maar de vraag is hoeveel bruidsmeisjes er uiteindelijk zullen komen opdagen. Nee, dan de groomsmen: een mooi pak, allemaal dezelfde das en klaar is kees.

Trouwen American Way

Speech
De leden van de bridal party hebben als taak gasten hun zitplaats te wijzen, helpen met cadeaus en bagage, praten met mensen die alleen zijn en dansen met muurbloempjes. Twee mensen bekleden een bijzondere positie: de bruid kiest haar maid of honor en de bruidegom zijn best man. Beide doen dienst als getuige. Daarnaast heeft de best man nog een extra taak: aan hem de eer om bij het diner een speech te houden, die vooral humoristisch moet zijn.

I do
De grote dag is aangebroken. De bruid heeft haar droomjurk aan, samen met something old, something new, something borrowed, something blue. De bruidegom staat klaar bij het altaar in de kerk of bij het prieeltje op het strand, samen met de bruidsmeisjes en -jonkers keurig op een rij. En daar komt ze aan: zijn bruid, natuurlijk binnenschrijdend aan de arm van haar vader. Het bruidspaar heeft zijn eigen vows geschreven, een persoonlijke gelofte van trouw, die ze hardop voordragen. Na afloop gaat het hele gezelschap naar de locatie voor de receptie, vaak in een chique hotel, dat eigenlijk het hele feest behelst – van het aansnijden van de bruidstaart tot en met de eerste dans. Aan het eind van de avond gooit de bruid haar boeket naar een groepje vrijgezelle vriendinnen en dan is de sprookjesdag helaas alweer ten einde. Maar gelukkig is daar iets voor bedacht: na tien of twintig jaar is het hoog tijd om de trouwbeloften opnieuw te bekrachtigen in een wedding vow renewal ceremony!


Foto’s: Shutterstock