Tips voor het geven van tips

Bruce Willis haalde ooit eens het nieuws toen hij een fooi van 800 euro had gegeven aan een vrouwelijke ober in Berlijn. En een man in Washington was zo tevreden over zijn gerecht dat hij een fooi van 2.000 dollar achterliet met een briefje Thanks for the gumbo. Nu is dit in beide gevallen wel heel erg veel, maar in Amerika is er geen sprake van ‘To tip or not to tip’.

Het geven van fooien hoort er gewoon bij. Bedienend personeel in de USA zorgt daarom goed voor haar gasten. Je wordt altijd vlot en vriendelijk geholpen, want: hoe beter de service, des te hoger de tip.

Tipping

Verschillen
Het fooiensysteem geldt voor heel Verenigde Staten en Canada, maar er zijn verschillen per staat en zelfs binnen een staat. Zo is meestal een tip tussen de 18 en 22 procent gebruikelijk, maar in exclusieve restaurants van New York is de standaard boven 25 procent. Ben je in Nederland en België gewoon om 10 procent fooi te geven? Vergeet dat maar in Amerika of Canada! Dat wordt daar gezien als een belediging. Ga gemakshalve maar uit van gemiddeld 20 procent.

Tipping

Tippot
Bij fastfoodrestaurants is het niet gebruikelijk om een fooi te geven. Bij afhaalrestaurants, koffietentjes en bakkerijen staat vaak een fooienpot op de toonbank, of wordt er bij het afrekenen met je creditcard al automatisch een optie aangeboden om fooi bij het eindbedrag op te tellen.

Servicekosten
In restaurants waar veel groepen komen of waar veel toeristen zijn, zoals bij de Grand Canyon of in New York, wordt vaak op de rekening mandatory gratuites vermeld, ook wel kortweg gratuites of service charge. Hier heeft men de tip al op de rekening gezet. Dit gebeurt vaak in plaatsen waar veel internationale toeristen zijn die niet op de hoogte zijn van het fooiensysteem. Je hoeft hier dus niet apart nog een fooi te geven. Ben je niet tevreden over de service? Dan kun je de manager vragen de tip van de rekening te halen of lager te maken, want je bent formeel niet verplicht om dit te betalen. Maar reken maar dat dat op boze gezichten zal leiden.

Tipping

Foto’s: Shutterstock