Monument Emmett Till

In juli 2023 tekende president Biden voor het oprichten van een uit drie delen bestaand monument om de moord op Emmett Till en de context waarin deze plaatsvond te herdenken. AmericA Magazine was in 2020 op de plek, Bryant’s Grocery, waar de jongeman zijn uiteindelijke dood voor het eerst in de ogen keek, en schreef dit erover:

“Komend vanaf de Shack Up Inn in Clarksdale, Mississippi gaan we binnendoor via Montgomery naar Selma. Op de Blues Trail luisteren we naar Robert Johnson, B.B. King en John Lee Hooker. Daarna ploegen we door katoenvelden en langs tuinen vol Jesus 2020 bordjes. De Blues wordt gaandeweg overstemd door 101.1 MHz, The Truth, waarover de evangelische stem van het Zuiden schalt. Zoals gezegd is God hier nooit ver weg.”

In 1955 was The Lord in geen velden of wegen te bekennen lezen we tweeënhalf uur voordat we Alabama binnenrijden. De stilte die valt na het sluiten van de portieren drukt als de zware klei van de vruchtbare grond op onze ziel. Veertien jaar oud was Emmett Till toen hij door de Carolyn Bryant werd beschuldigd naar haar te hebben gefloten. Emmett werd gelyncht en door Bryants man en zijn halfbroer in de Tallahatchie River gegooid. Zijn zwaar verminkte lichaam werd drie dagen later gevonden.

Emmett Till

There was just no way I could describe what was in that box. No way. And I just wanted the world to see”, zei zijn moeder. De Edmund Pettus Bridge in Selma is nog 250 mijl, maar bij de overwoekerde ruïne waar we staan, werd de eerste stap op weg naar de Civil Rights Act gezet. Niet door de Vader, de Zoon of de Heilige Geest. Maar door een dappere vrouw, een moeder in diepe rouw…

Foto’s: Journeylism.nl