Ontdek zes onbekende nationale parken in Amerika

Wist jij dat Amerika maar liefst 423 parken herbergt, waaronder meer dan 60 nationale parken? Uiteraard ken je de nationale parken Yellowstone, Grand Canyon en Death Valley, maar er wachten nog vele ‘onontdekte’ pareltjes op jou. Graag geven wij je een kijkje in zes van deze onbekende nationale parken.

Mammoth Cave National Park, Kentucky
Het bijzondere Mammoth Cave National Park staat bekend om ‘s werelds langste grottenstelsel, van maar liefst 600 kilometer! Duizenden jaren geleden stapte de mens hier al binnen om de complexe gangenstelsels en de reusachtige mammoetkamers te ontdekken. Mede door het diverse planten- en dierenleven staat het park op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Verken de grotten zelf of samen met een parkranger tijdens een rondleiding. Durf je de grotten niet in? Door het park lopen twee rivieren, waarlangs prachtige wandelroutes zijn aangelegd.

Mammoth Cave National Park

White Sands National Park, New Mexico
Het witte zand glinstert je tegemoet in het White Sands National Park, een van ‘s werelds grootste natuurlijke wonderen. De zandduinen danken hun witte kleur aan gips in de zandkorrels. Normaliter wordt dit gips weggespoeld door regenwater. In White Sands kan het water niet weg, omdat het park in het natuurlijk afgesloten Tularosa Basin ligt. Weet je wat leuk is? Bij elk bezoek is het park anders, want per jaar verschuiven de duinen door de wind negen meter. Een populaire activiteit is zand-sleeën. Zorg dat je voldoende water en een zonnebril meeneemt.

White Sands National Park

North Cascades National Park, Washington
Ben je op zoek naar rust en pure wildernis? North Cascades National Park is één van de minst bezochte nationale park van Amerika, maar het is zeker de moeite waard! Laat je omringen door gletsjers, oerbossen, watervallen, meren, toendra’s en bergpieken. Houd je ogen open om wilde dieren te spotten, zoals grizzlyberen en wolven. De hoofdweg is de North Cascades Scenic Highway (Highway 20), door velen bekroond tot ‘mooiste weg van Washington’. Langs deze circa 85 kilometer lange parkweg zijn er meerdere uitkijkpunten en startpunten van wandelroutes.

North Cascades National Park

Mesa Verde National Park, Colorado
Cultureel en historisch gezien is dit het belangrijkste nationale park van Amerika. Het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vroeger woonden de Pueblo in het gebied en vandaag de dag kun je talrijke archeologische vindplaatsen en hun voormalige nederzettingen bezoeken. Vanaf de uitkijkpunten heb je geweldige panoramische uitzichten over het woestijnlandschap. Treed in de voetsporen van de Native Americans en ontdek hoe zij honderden jaren geleden leefden. Enkele huizen, die prachtig gebouwd zijn onder overhangende rotsen, zijn enkel te bezoeken onder leiding van een gids.

Mesa Verde National Park, Colorado

Isle Royale National Park, Michigan
Isle Royale National Park is het kleinste nationale park van Amerika. Met de dichte bossen, heldere meren en ander natuurschoon is het een walhalla voor backpackers, wandelaars, duikers en watersporters. Aangezien het zich uitstrekt over verschillende eilanden, kun je alleen per boot of watervliegtuig voet zetten in dit park, ver weg van de mensenmassa. Al wandelend door de natuur heb je de kans oog in oog te staan met grijze wolven, bevers, vossen en elanden. Op het afgelegen Isle Royale bestaat ook een grote kans het noorderlicht te zien (van het eind van het voorjaar tot eind september).

Isle Royale National Park

Badlands National Park, South Dakota
Het landschap in het zuidwesten van South Dakota bestaat uit kale maanlandschappen vol canyons en grillige rotsformaties. Daarnaast is een groot deel prairie, waar bizons, dikhoornschapen en prairiehonden zich thuisvoelen. Vroeger was dit het domein van sabeltandtijgers en neushoorns, zo vertellen de opgegraven fossielen ons. Je verkent het park via de Badlands Loop Road.

Badlands National Park

Bekijk alle America-rondreizen van Tioga Tours.

Foto’s: Shutterstock