Stream de eerste GP/F1 race van Las Vegas 2023

De Formule 1 keert terug naar Las Vegas. De laatste keer dat er een Grand Prix verreden werd in de Amerikaanse gokstad, was in 1982. Maar inmiddels is de bouw van het nieuwe circuit begonnen en is duidelijk dat in de week van 18 november 2023 er een Formule 1-wedstrijd plaatsvindt in Las Vegas. Dat duurt nog wel even, maar het is wel goed om alvast vooruit te kijken en te weten hoe je de race kunt gaan bekijken. Er zijn verschillende mogelijkheden, van betaald tot gratis. Maar daarvoor is dan wel een VPN (Virtual Private Network) nodig.

Formule 1 in Las Vegas
De organisatie van de Formule 1 maakte bekend dat de Grand Prix van Las Vegas plaatsvindt als één van de laatste races van het seizoen. Dat betekent dat de Formule 1 auto’s tussen 16 en 18 november op het Amerikaanse circuit zullen rijden. De Formule 1-coureurs rijden onder meer over de beroemde Strip en staat gepland voor het einde van het seizoen. De race is in Nederland dan in de ochtend te volgen en vormt samen met de Grand Prix van Abu Dhabi een zogenaamde double-header. Het was te verwachten dat Formule 1 in Las Vegas aan het einde van het seizoen plaatsvindt. Het circuit moet nog worden aangelegd en de organisatie van de F1 werd veelbesproken toen bleek dat het een stuk land in Amerika had gekocht.

We kunnen in 2023 genieten van een spannende race in Las Vegas, maar er zijn verschillende manieren om de race in de vroege ochtend te gaan volgen. Bijvoorbeeld aan de hand van Viaplay (betaald), F1 TV Pro (betaald) of aan de hand van de gratis streams van het Oostenrijkse ServusTV.

Formule 1 kijken met een VPN
In Nederland is het mogelijk om naar de Formule 1 te kijken aan de hand van Viaplay of Formule 1 TV Pro. Viaplay heeft de uitzendrechten in Nederland en is de enige aanbieder die de beelden in ons land mag uitzenden. Formule 1 TV Pro heeft uitzendrechten in meerdere landen en mag ook in Nederland de wedstrijden uitzenden. Bij Viaplay worden de beelden geregisseerd en krijg je Nederlands commentaar. Bij Formule 1 TV Pro kun je zelf alle beelden regisseren en kun je het commentaar gelijk laten lopen met Grand Prix Radio. Zo hoor je het vertrouwde stemgeluid van Olav Mol en Jack Plooij.

Beide opties zijn betaalde opties. Bij Viaplay kijk je niet alleen naar Formule 1, maar bijvoorbeeld ook naar darts en series. Je krijgt dus meer dan alleen Formule 1 voor je geld. Maar als je alleen in de racesport geïnteresseerd bent, is dik tien euro per maand toch veel geld. In zo’n geval kun je ook een Virtual Private Network (VPN) inschakelen voor een paar euro per maand. Als je deze dan inlogt op een server in Oostenrijk, kun je gratis naar de Formule 1 kijken via de aanbieder ServusTV. Je dient dan wel het Duitse commentaar voor lief te nemen.

Zo werkt een VPN en Formule 1
Een Virtual Private Network is een privé-verbinding tussen de computer en de aanbieder van de VPN. Een goed voorbeeld van aanbieders die het mogelijk maken om gratis naar Formule 1 te kijken zijn onder meer NordVPN en Surfshark, op VPN Gids kan je hier meer over vinden. Deze aanbieders hebben servers in datacenters over de hele wereld. Een dergelijk abonnement heb je al voor een paar euro per maand en de meeste aanbieders hebben een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie. Dat betekent dat je wel vooraf betaalt, maar als je niet tevreden bent, je geld terugkrijgt.

Een VPN is een versleutelde en veilige verbinding. Al je internetverkeer wordt via de VPN-aanbieder geleid. Als je in het meegeleverde programma of app aangeeft dat je verbonden wilt worden met een server in Oostenrijk, krijg je een Oostenrijks IP-adres. Op die manier kun je gratis Formule 1 kijken via ServusTV. Andersom werkt ook; ben je in het buitenland en kun je daar niet kijken via je betaalde Viaplay abonnement? Zet dan de locatie op ‘Nederland’ en je kunt weer verder kijken. Bijkomend voordeel van een VPN is dat niemand meer met je verbinding mee kan kijken, waardoor je ook nog eens je online privacy vergroot.