The Neon Boneyard in Las Vegas

Het La Concha Motel was een van de blikvangers van het oude Vegas. Het Sin City waar eenarmige bandieten munten uitbraakten, de maffia Russisch-roulette met de wet speelde en waarvan Frank Sinatra’s Rat Pack de soundtrack zong. Die ‘goede’ oude tijd is niet meer. Zoals dat in Las Vegas gaat, is ze opgeblazen met dynamiet en overschaduwd door de glanzende hoogbouw van de toekomst. Old Town werd overdekt en aan The Strip verschenen luchtkastelen. In 2005 slingerde de sloopkogel La Concha de vergetelheid in. Maar niet alles was verloren. Zeven jaar later heropende het icoon van de ‘ruimtevaartarchitectuur’ haar deuren. Nu als de nieuwe entree van The Neon Boneyard.

Vuilnisbelt
What happens in Vegas, stays in Vegas. Wie over The Neon Boneyard struint, weet dat dit waar is. Op een kwartier lopen van The Glitter Gulch, het oude Vegas met casino’s als The Golden Nugget en The Golden Gate, ligt de vroegere skyline van de gokstad aan je voeten. Letterlijk, want als je de nodige dollars neerlegt, dan loop je met een gids over een schitterende vuilnisbelt.

Hier liggen meer dan tweehonderd afgedankte borden die elk een deel van het verhaal van de gokstad vertellen. Tijdens een uur lange toer neemt een gids de bezoekers mee terug naar de tijd waarin deze lichtkranten sterren waren die de hemel boven Las Vegas oplichtten.

Bezoek
Er zijn verschillende manieren om de collectie van het Neon Museum te bewonderen. De urban gallery is dag en nacht te zien op de straten van Las Vegas. Een kaart met daarop de locaties van de negen gerestaureerde blikvangers is te vinden op de site van het museum: www.neonmuseum.org/images/tourMap.pdf. The Boneyard zelf is zowel overdag als ’s avonds te bezoeken. Vanwege het beperkte aantal beschikbare plaatsen voor een rondleiding is (ruim) van te voren reserveren een must. Ook dit kan via de site: www.neonmuseum.org

Foto’s: Ellen Linnenkamp (journeylism.nl) en The Neon Museum
Foto boven artikel: Isaac Brekken for Neon Museum