Dit vergoedt je zorgverzekering in de Verenigde Staten

Je hoopt het natuurlijk niet, maar het kan zijn dat je tijdens je reis door Amerika medische hulp nodig hebt. Welke zorgkosten in de Verenigde Staten worden door je Nederlandse zorgverzekering precies vergoed? En wat is het verschil tussen de zorgtarieven in Amerika en Nederland?

Medische hulp op reis in de Verenigde Staten
Wanneer je voor een reis in de Verenigde Staten bent en onverwacht naar het ziekenhuis moet, wordt dit spoedeisende hulp genoemd. Dit is medische zorg die niet kan wachten tot je weer bent teruggekeerd. Nederland heeft met de Verenigde Staten geen afspraken gemaakt over het vergoeden van zorg. In dit geval kun je jouw zorgverzekering zelf om toestemming vragen om de nodige zorg te vergoeden vanuit de basisverzekering. Dit kan op grond van de Ziekteverzekeringswet (Zvw). De Zvw heeft Werelddekking, wat betekent dat je voor basiszorg naar een zorgaanbieder in het buitenland kunt gaan. Wel kan jouw zorgverzekering hier zelf bepaalde voorwaarden aan verbinden.

Verschil tarieven in de Verenigde Staten en Nederland
Het zorgsysteem en de zorgkosten in Amerika verschillen met die van Nederland. Waar in Nederland de maandelijkse premie rond de 120 euro ligt, komt dit bedrag in de Verenigde Staten omgerekend neer op 580 tot 870 euro per maand. Kosten voor operaties en behandelingen kunnen ook enorm uiteen liggen. Waar een operatie bij het ene ziekenhuis 15.000 dollar kost, is dat bij een ander ziekenhuis slechts 1.500 dollar.

Alle zorgkosten gedekt op reis
Je basisverzekering vergoedt buitenlandse zorgkosten tot het maximale Nederlandse tarief. In Amerika vallen de zorgkosten over het algemeen hoger uit, waardoor je niet alle gemaakte zorgkosten in de Verenigde Staten vergoed krijgt. Met een aanvullende zorgverzekering krijg je soms tot twee keer het Nederlandse tarief vergoed – lang niet voldoende. Het kan daarom slim zijn om bij je reisverzekering voor een dekking geneeskundige kosten te kiezen. Hiermee wordt alle spoedeisende hulp in het buitenland vergoed en zo kom je dus niet voor verrassingen te staan.

Alarmcentrale zorgverzekering bellen
Op het moment dat je zorgkosten gaat maken in Amerika, kun je het best even bellen met het alarmnummer van je zorgverzekeraar. Zo krijg je alles uitgelegd over hoe het werkt met buitenlandse zorgnota’s en vertellen ze je welk ziekenhuis er in de buurt zit.

Vaccinaties en medicatie
Voor sommige buitenlandse reizen heb je van tevoren ook vaccinaties nodig. Als je naar Amerika reist, is dat niet het geval. Wel kan het zijn dat je medicatie gebruikt die je ook op reis mee moet nemen. In dit geval is het nodig om een medische verklaring aan te vragen. Dit doe je bij het CAK. Zorg er wel voor dat je de medische verklaring op tijd aanvraagt, want het verwerken neemt vaak ruim twee weken in beslag. Daarnaast is het handig om je medicijnpaspoort bij je te hebben. Als je naar het ziekenhuis moet of je bent je medicatie verloren, dan kunnen artsen in een keer zien wat je nodig hebt. Op deze pagina lees je meer over het meenemen van medicijnen op vakantie.

Foto: Shutterstock