Beroemde films, series en meer…

in The Great American West

De Great American West-staten Idaho, Montana, North Dakota, South Dakota en Wyoming zijn om vele redenen bekend: prachtige natuur, outdoor avontuur, charmante stadjes en western erfgoed, om er maar een paar te noemen. Al deze unieke aspecten zorgen ervoor dat de staten een geweldige setting zijn voor films, series en meer. Kun jij een bekende film noemen die opgenomen is in South Dakota? Of weet jij welke wereldberoemde schrijver zijn inspiratie haalde uit het landschap van Idaho? Hierbij wat leuke feitjes.

In de voetsporen van Hemingway in Idaho

Van oudsher reizen veel beroemdheden naar de ongerepte natuur van Idaho als toevluchtsoord. Een van de beroemdste is Ernest Hemingway. De veelgeprezen Nobelprijswinnaar bezocht Sun Valley en Ketchum 20 jaar lang voordat hij in 1959 zijn huis in Ketchum kocht. Voor een Hemingway-ervaring in Idaho bezoek je de Sawtooth Club in Ketchum voor een ambachtelijke cocktail en stop je bij Sun Valley Lodge om de setting en sfeer te proeven die leidde naar zijn roman ‘For Whom the Bell Tolls’. Ook kan je zijn begraafplaats in Ketchum bezoeken. Vraag je je af in welk seizoen je Idaho het beste kan bezoeken? Neem het advies op van Hemingway zelf: “Best of all he loved the fall, the leaves yellow on the cottonwoods. Leaves floating on the trout streams and above the hills.”

Filmlocaties

Buitenaardse aantrekkingskracht in Wyoming

Devils Tower is een indrukwekkende geologische rotsformatie in het noordoosten van Wyoming. Deze monoliet, die maar liefst 264.262 meter uit de grond rijst, speelde een centrale rol in de iconische film ‘Close Encounters of the Third Kind’ uit 1977, geregisseerd door Steven Spielberg. In de film is Devils Tower een van de locaties waar een buitenaardse ontmoeting plaatsvindt. Het verhaal draait om een groep mensen die in contact komen met buitenaardse wezens en een unieke verbinding ontwikkelen met de mysterieuze rotsformatie. Tegenwoordig kan je er kamperen, om de voet van Devils Tower heen wandelen en deze zelfs beklimmen. Het blijft een fascinerende bestemming die zowel natuurlijke schoonheid als een vleugje sciencefiction biedt.

Filmlocaties

Een duistere doch komische klassieker in North Dakota

Het stadje Fargo werd op de kaart gezet door de gelijknamige film ‘Fargo’ uit 1996, geschreven en geregisseerd door de Coen Brothers. Deze duistere komische film draait om een reeks bizarre gebeurtenissen die plaatsvinden na een mislukte ontvoeringspoging. De ‘Fargo’-scène met houtversnipperaars staat bekend als een van de meest beruchte moordscènes in de klassieke filmgeschiedenis. Hoewel de film niet echt in Fargo is opgenomen (je zult merken dat het stadje helemaal niet lijkt op de scènes uit de film!), kun je de originele houtversnipperaar (en de stuntdubbel) nog steeds bezoeken in het bezoekerscentrum van Fargo-Moorhead. Pas wel op je handen… en voeten!

Filmlocaties

Maak kennis met Hugh Glass, de ‘Revenant’ in South Dakota

De film ‘The Revenant’ uit begin 2016 vertelt het verhaal van Hugh Glass, gespeeld door Leonardo DiCaprio. Glass was een pelsjager in South Dakota, waar hij werd verscheurd door een grizzlybeer en door zijn metgezellen voor dood werd achtergelaten. Gevoed door wraak en de wil om te overleven, kroop hij zes weken lang naar de dichtstbijzijnde nederzetting, Fort Kiowa, nabij het huidige Chamberlain. Tegenwoordig kun je de route volgen die Glass nam door de wildernis en je verbazen over hoe hij dit overleefde en het verhaal na kon vertellen. Een stop onderweg is het stadje Lemmon, waar een beeldhouwwerk van Glass, gemaakt van schroot door kunstenaar John Lopez, staat. Andere beroemde films opgenomen in South Dakota zijn o.a. ‘Into the Wild’, ‘Dances With Wolves’, ‘Armageddon’ en ‘Hidalgo’. Bekijk hier het gehele overzicht.

Filmlocaties

‘Yellowstone’ fans kunnen hun hart ophalen in Montana

Fans van de bekende TV-serie ‘Yellowstone’, met in de hoofdrol Kevin Costner, kunnen in Montana een glimp opvangen van het leven van de familie Dutton en de Yellowstone Ranch. Voordat de opnames van seizoen vier begonnen werd de hele productie verplaatst naar West-Montana, waar de ranch van Dutton staat. De ranch staat onder de locals (en in Google Maps) beter bekend als de Chief Joseph Ranch. Andere bekende filmlocaties in de serie zijn de levendige stad Missoula en de prachtige Bitterroot Valley. Wil je de filmlocaties bezoeken? Deze lijst geeft je een handig overzicht. Voor de echte diehard fans zijn overnachtingen mogelijk op de Chief Joseph Ranch, wanneer ze niet bezig zijn met de opnames.

Filmlocaties

Foto’s: The Great American West